fallback

Преговаряме с ЕК за още компенсации за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй

Размерът на договорените с ЕК компенсации от 550 млн. евро е много по-малък от загубите, които търпи страната ни от непроизведенета и непродадена електроенергия

17:35 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страната ни продължава за преговаря с Европейската комисия (ЕК) за увеличение на компенсациите за затворените в края на 2006 г. 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Размерът на договорените с ЕК компенсации от 550 млн. евро (разпределяни чрез международен фонд „Козлодуй”, администриран от ЕБВР) е много по-малък от загубите, които търпи страната ни от непроизведената и непродадена електроенергия, посочи Димитров. Той даде пример, че за миналата година страната ни не е реализирала приходи в размер на 800 млн. евро от продажба в чужбина на електроенергия, което е довело и до влошаване на дефицита по текущата сметка.

Днес министър Димитров и шефовете на НЕК, АЕЦ Козлодуй и на „Булгартрансгаз”, от една страна, и на Фонда за енергийна ефективност на ЕБВР, от друга страна, подписаха в МИЕ шест споразумения за безвъзмездна помощ на обща стойност от 46,5 млн. евро. Споразуменията са предварително одобрени от донорите на фонд „Козлодуй” и са насочени както за реализиране на проекти на АЕЦ Козлодуй, НЕК и „Булгартрансгаз”, така и за финансиране на кредитна линия за проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

По време на подписването на договорите стана ясно, че за периода от 2001 г.(когато е създаден фондът) до 2007 г. от фонда са отпуснати безвъзмездни средства в размер на 370 млн. евро, като 100 млн. евро от тях са пряко за извеждане от експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Само през миналата година са одобрени енергийни споразумения за безвъзмездна помощ от фонда в размер общо на 135 млн. евро по 18 проекта от ядрения и неядрен сектор.

Ефектът от изпълнението на всички проекти е спестяване годишно на 1,1 млн. т въглеродни емисии, спестяване годишно на близо 1600 гигаватчаса електроенергия и нови инсталирани мощности от 213 мегавата.

От ЕБВР пък съобщиха, че стратегията за работа на банката със страната ни през следващите три години е насочена към създаване на устойчива енергия, като се работи при много ясни правила и прозрачност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
fallback