fallback

Кремиковци продължава да трупа дългове, но няма да му спират газа*

Според икономическия министър милосърдието към завода струва само на НЕК по 1,5 млн. лв. на ден

15:40 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

НЕК губи на денонощие 1,5 млн. лв., след като снабдява Кремиковци с електроенергия, без комбинатът да се издължава. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, определяйки поведението на електрическата компания към завода като „милосърдие“.

Въпреки просрочените задължения на Кремиковци БДЖ също доставя суровина за коксовите и доменните пещи на комбината, за да не спре той напълно работа, каза още Димитров.

Що се отнася до заканата на Булгаргаз да спре подаването на газ за завода днес вечерта, министърът подчерта, че това няма да бъде допуснато. По думите му държавата няма да допусне комбинатът да бъде унищожен точно преди обявяването му в несъстоятелност от съда и евентуалната му препродажба.

„Неплащането на задълженията обаче не може да продължи безкрайно, тъй като това е за сметка на българската държава, а не на чуждестранните собственици“, каза Димитров.

Малко по-късно от ръководството на „Булгаргаз” съобщиха, че във връзка с изразената от министъра на икономиката и енергетиката позиция по отношение на бъдещето на “Кремиковци” АД, свързано с предстоящото съдебно решение, “Булгаргаз Холдинг” ЕАД e взел решение да не преустановява подаването на природен газ към металургичния комбинат.

Преди няколко дни във връзка с просрочените задължения на “Кремиковци” АД към “Булгаргаз” ЕАД беше изпратено предупредителното писмо за преустановяване подаването на природен газ от 1 август.

Относно вчерашното изявление на министъра на енергетиката на Русия, че строителството на газопровода Южен поток може да се оскъпи двойно до 20 млрд. долара, Петър Димитров посочи, че не може автоматично оскъпяването да се отнася и за трасето на българска територия, защото цената зависи от сложността на строителството, от данъците и др.

Димитров подчерта, че България е заинтересувана възможно по-скоро да започне реалното строителство на газопровода, тъй като колкото повече се бави то, толкова повече се оскъпява. А конкретното споразумение за реализацията на проекта между Булгаргаз и Газпром ще бъде подписано едва след като е ясен целият проект, включително трасето, обемите на подавания на газ до отделните страни.

Що се отнася до възможността България да се включи в строителството на морската част на газопровода Димитров коментира, че това едва ли е уместно, тъй като това е най-скъпата част.

Възможността за включването ни в това строителство е предвидена в ратифицираното от парламента споразумение за строителството на Южен поток.

*Актуализирано към 17,30 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
fallback