fallback

КФН ще сезира Висшия съдебен съвет по повод случая "Арома"

Искът, довел до спирането на търговията с акциите на Арома, е за прогласяване на нищожността на договор за прехвърляне на търговското предприятие на Астера Холдинг АД от 4 септември 2002 г.

14:00 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предвид факта, че случаят с Арома АД не е единичен и предвид действията, представляващи заплаха за стабилността на капиталовия пазар, Комисията за финансов надзор, съобразно своята компетентност, възнамерява да предприеме всички необходими мерки за осигуряване на неговото нормално и стабилно функциониране, като в това число сезира Висшия съдебен съвет на Република България, органите на прокуратурата и Министерството на Правосъдието на Република България. Това се казва в становище на институцията по отношение на запора върху акциите на Арома АД.

“На 29 юли 2008 г. в КФН постъпва запорно съобщение от частен съдебен изпълнител Мариян Петков, което е в изпълнение на обезпечителна заповед от 21 юли 2008 г., издадена от Председателя на Софийски градски съд. Със заповедта е допуснато налагане на обезпечителна мярка „забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома АД, като обезпечение на бъдещ иск за прогласяване на нищожността на договор за прехвърляне на търговското предприятие на Астера Холдинг АД от 4 септември 2002 г. против Арома АД, Теси ООД - Пловдив и Синел АД – Пловдив”, уточняват от комисията.

Наред с горното, в запорното съобщение е посочено, че на основание чл. 516 от Гражданскопроцесуалния кодекс и във връзка с правомощията на КФН по чл. 13 от Закона за Комисията за финансов надзор, КФН следва незабавно да уведоми съответните регулирани пазари на ценни книжа, инвестиционните посредници, инвестиционните и управляващите дружества, физическите лица, които непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации, публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа за наложената обезпечителна заповед. Посочено е също така, че на основание чл. 508 от ГПК в тридневен срок от получаване на настоящото съобщение КФН следва да уведоми частния съдебен изпълнител относно емисиите ценни книжа на Арома АД, регистрирани в Централен депозитар АД, за наложените обезпечителни мерки по отношение на същите емисии, както и за мерките, които са предприети за спиране на търговията с акциите на длъжника Арома АД.

“Съгласно действащото българско законодателство и по-конкретно визирания в запорното съобщение чл. 516, ал. 1 от ГПК, запор върху безналични ценни книжа се налага чрез изпращане на запорно съобщение до Централен депозитар АД, който уведомява незабавно регулирания пазар на ценни книжа за наложения запор. КФН не е и не би могла да бъде адресат на запорното съобщение, предвид законоустановения в ГПК ред за изпълнение върху безналични ценни книжа. КФН не е лицето, което води регистър на държавните ценни книжа, до което следва да се изпрати запорното съобщение съгласно чл. 516, ал. 2 от ГПК, ако това е имал предвид частният съдебен изпълнител”, е становището на надзорната институция.

От КФН напомнят още, по отношение на постановеното от частния съдебен изпълнител спиране на търговията с ценни книжа на Арома АД, че с подобни правомощия разполагат само изрично посочените в съответните специални закони органи и лица и то при реализиране на всички, предвидени в съответните разпоредби предпоставки. Още повече, че в съдебната обезпечителна заповед не е наложен запор върху ценните книжа на Арома АД, а е постановена забрана върху упражняване на правата върху акциите на дружеството, заявяват още от КФН.

“Настоящият казус не би могъл да бъде подведен под хипотезиса на нито една от посочените правни норми, от което следва, че не са налице правни предпоставки, които да обосноват предприемането на действия от страна на КФН или на Заместник-председателя й по спиране на търговията с ценни книжа на Арома АД. Напротив, именно предприемането на подобни действия би ги окачествило като изцяло незаконосъобразни и оттам и порочни, поради изложените по-горе мотиви”, констатират от комисията.

Днес акциите на Арома поевтиняха със 7,27% до 2,04 лв. за брой.

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 24.08.22 г.
fallback