fallback

Спряха търговията с Арома за три дни*

Сключени 44 сделки с акциите на компанията остават под въпрос

12:03 | 31.07.08 г.

Търговията с акциите на Арома АД се прекратява за три дни, съобщиха от борсата. Спирането е по заповед на изпълнителния директор на БФБ-София и важи от днес, 31 юли. 

След като тази сутрин Централен депозитар блокира акциите на Арома, се оказва, че сделката от днес, 33 сделки от вчера и 10 сделки от онзи ден няма да може да бъдат приключени, алармираха инвестиционни посредници. Тъй като блокирани акции не могат да бъдат продавани, акциите не могат да бъдат прехвърлени на купувача.

Посредниците са уведомени от Централен депозитар за проблема, като са успокоени, че няма да бъдат глобавяни. Глобата за забавена сделка е 1% от стойността на сделката, но минимум 5 лв. Проблемът е, че при много забавени сделки нарушението придобива смисъла на системно и съответно наказанията са по-строги.

Казусът е дали Централен депозитар може да вдигне запора на част от акциите, за да приключат сделките и наново да ги запорира вече при новите собственици и дали такова временно вдигане на запора противоречи на искането на частния съдия изпълнител. Представител на Централен депозитар не бе открит за коментар.

По-рано тази дутрин от БФБ-София заявиха за Investor.bg, че изчакват писмото на Централен депозитар за запора над акциите, за да преценят дали официално да спрат търговията.

Според брoкери досега сделки можеше да се правят - от купувалите през COBOS в последните два дни, защото акциите им все още са във т. нар. „виртуални салда“. Това са сделки, на които все още не е приключил сетълментът (прехвърляне на собствеността). Централен депозитар е блокирал т. нар. „реални салда“, тоест сделки, при които вече е осъществено прехвърляне на собствеността. Именно акции от виртуалните салда бяха оферирани като продава в търговската система на БФБ.

Случаят "Арома" попадна във вниманието на инвестиционната общност, след като във вторник от компанията съобщиха за наложена на 10 юли съдебна забрана върху упражняване на правата върху акциите на дружеството във връзка с бъдещ иск срещу нея. 

И ръководството на компанията, и БФБ-София определиха решението като абсурдно предвид това, че акциите на „Арома” АД не са негова собственост и съответно негов „актив”, а са собственост на неговите акционери и са съответно „пасив” за дружеството, като освен това каквито и искове да има срещу компанията, те са срещу юридическото лице „Арома“ АД и не могат да се отнемат правата на трети лица – акционерите на дружеството.

На въпрос на Investor.bg за какво е въпросният иск юристът на компанията Йордан Николов заяви, че това е все още рано да се каже, „тъй като има едномесечен срок след определението на съда, в който той трябва да бъде предявен“.

*Актуализирано към 12:35 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 08.09.22 г.
fallback