fallback

Запорираха акциите на Арома*

Това според нормативната уредба означава, че търговията с тях е забранена

11:02 | 31.07.08 г.

Централен депозитар е изпълнил разпорежданията на частния съдия изпълнител Мариян Петков и е наложил запор върху акциите на Арома АД. Според нормативната уредба (Наредба 38) е забранена продажбата на блокирани акции. Тоест търговия едва ли ще има, дори БФБ да не спре сделките с акции на Арома АД веднага, може да видим и спиране на търговията.

Източници от борсата заявиха за Investor.bg, че изчакват официалното писмо от Централен депозитар, за да преценят какви да са следващите им действия с емисията на Арома.

Точен текст на писмото на Централен депозитар до инвестиционните посредници:

С настоящето Ви информираме, че със запорно съобщение 17633/29.07.2008г. и допълнително писмо изх. № 17775/30.07.2008г по изп. д. № 20088510400563, Частен съдебен изпълнител Мариян Петков, рег. № 851, район на действие СГС, наложи запор както следва :

„Запора се налага върху регистрирания, съгласно вписванията в Търговския регистър към Агенция по вписванията, капитал на публичното дружество „АРОМА” АД, ЕИК 831643066, гр. София / код 6AR/AROMA / в размер на 15491799 /петнадесет милиона четиристотин деветдесет и една хиляди, седемстотин деветдесет и девет/ поименни безналични акции, всяка с номинал от 1 /един/ лев /, които се търгуват на БФБ и са вписани в регистъра на безналичните ценни книжа воден от Централния Депозитар АД.”

С оглед на така наложената обезпечителна мярка, по обезпечителна заповед на Софийски градски съд, Гражданско отделение, 7 състав, за обезпечаване на бъдещ иск и предвид качеството на Централен депозитар на трето задължено лице по смисъла на чл. 516, във връзка с чл. 508 от ГПК, разпорежданията на ЧСИ Петков, бяха изпълнени.

Във вторник от Арома съобщиха, че с решение от 10 юли Софийски градски съд е наложил „Забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома” като обезпечение на бъдещ иск срещу дружеството. И ръководството на компанията, и БФБ-София определиха решението като абсурдно предвид това, че акциите на „Арома” АД не са негова собственост и съответно негов „актив”, а са собственост на неговите акционери и са съответно „пасив” за дружеството, като освен това каквито и искове да има срещу компанията, те са срещу юридическото лице „Арома“ АД и не могат да се отнемат правата на трети лица – акционерите на дружеството.

На въпрос на Investor.bg за какво е въпросният иск юристът на компанията Йордан Николов заяви, че това е все още рано да се каже, „тъй като има едномесечен срок след определението на съда, в който той трябва да бъде предявен“.

Тази сутрин в 9:45 ч. се сключи сделка за 100 акции на Арома при цена 2,04 лв. (-2,09%). И в момента в търговската система на БФБ има въведени оферти купува и продава, но липсват нови сделки.

Сделки с Арома могат да правят – от купувалите през COBOS в последните два дни, защото акциите им все още са във т. нар. „виртуални салда“. Това са сделки, на които все още не е приключил сетълментът (прехвърляне на собствеността). Централен депозитар е блокирал т. нар. „реални салда“, тоест сделки, при които вече е осъществено прехвърляне на собствеността, обясниха за Investor.bg представители на инвестиционни посредници. 

Именно акции от виртуалните салда са оферирани като продава в търговската система на БФБ.

Според посредници, за да не се сключи сделка с акциите на Арома, БФБ трябва да спре търговията.

*Актуализирано към 11:25 часа

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
fallback