fallback

Шведската MTG купува Нова Телевизия за 620 млн. евро

Купувачът очаква сделката да бъде завършена в рамките на 3 месеца

10:48 | 31.07.08 г.

Шведската медийна група Modern Times Group (MTG) е подписала сделка за придобиването на 100% от Нова Телевизия България за 620 млн. евро (966 млн. долара) в брой, обяви в свое съобщение скандинавската компания.

В съобщението се посочва, че придобиването на собственика на Нова, вторият по големина телевизионен канал в България, ще се финансира с налични средства на шведската компания, както и с нов дълг в размер на около 3 млрд. крони (494 млн. долара).

Сделката подлежи на одобрение от страна на съответните власти. От MTG казват, че очакват сделката да бъде завършена в рамките на 3 месеца.

От Нова телевизия казаха за Investor.bg, че засега нямат официален коментар на информацията.

MTG вече присъства в България чрез групата телевизионни канали Диема, която управлява чрез контролиращия си дял от 50% в Balkan Media Group Limited, се посочва в съобщението.

Modern Times Group е собственик на Viasat Broadcasting, която е най-големият безплатен телевизионен оператор в скандинавските и балтийските страни, като има канали и в Чехия, Унгария, Словения и на Балканите. Компанията има телевизионни канали в общо 24 страни. MTG е и най-големият оператор на радиостанции в скандинавските и балтийските страни. Акциите на компанията се търгуват на OMX Nordic Exchange.

Само преди два дни медийната компания Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че купува 80% в два български телевизионни канала – TV2 и спортния Ринг ТВ.

Малко по-рано пък стана ясно, че американската News Corp обмисля възможността за продажба на bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback