fallback

Изследване: Одобряваме доклада на ЕК, но си искаме европарите

Според социолози почти всички българи са съгласни с критиките от Брюксел

16:40 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Около половината от българите смятат, че излезлият преди дни критичен доклад на Европейската комисия (ЕК) е правилен, но все пак би могло да не ни спират средствата от еврофондовете. Това каза пред Investor.bg социологът Иван Кръстев, цитирайки изследвания на социологически агенции.

Други 40% пък са напълно съгласни с отправните ни критики, включително със спирането на част от средствата за България.

Кръстев също така посочи, че според тези изследвания се наблюдава обезверяване на населението в политиците и политическата система. По думите му като цяло има намаляване на рейтинга на министрите и на управляващите политически партии, но това пък не водело до увеличаване на подкрепата за опозиционните партии.

У нас се наблюдава фактът, че, от една страна, има подобряване като цяло на икономическата обстановка, включително висок икономически ръст и намаляване на данъците. От друга страна, това не се усеща от широките кръгове на населението и не води до икономически оптимизъм у тях, каза Иван Кръстев.

Според него причина е това, че в момента много хора трябва да връщат взети кредити, което намалява доходите им, а инфлацията е по-висока от първоначалните предвиждания поради високите цени на горивата.

Според друго социологическо изследване, направено от MBMD, относно доходите, прави силно впечатление голяма разлика между тях в зависимост от различните региони на страната. Така например „в по-малък регион, различен от София“, за последните седем години декларираните доходи на гражданите са се повишили само с 54%, докато декларираните доходи на фирмите са нараснали с 360%, а техните материални активи са се увеличили за периода над 10 пъти.

В същия този регион според данните за месец март тази година средната декларирана работна заплата е била около 350 лв., докато средната работна заплата за страната е била 500 лв., а за София – над 800 лв.

Това според социолози води до отлив на работна сила от по-малките региони към по-големите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 29.08.22 г.
fallback