fallback

СГС ще се произнесе за несъстоятелността на Кремиковци до 14 дни*

От комбината днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на неплатежоспособност

13:07 | 29.07.08 г.

До 14 дни Софийският градски съд (СГС) ще се произнесе по искането за обявяване на комбината "Кремиковци" в несъстоятелност, съобщи БТА.

На днешното заседание на съда единият от адвокатите на вносителите на иска е заявил, че дружеството дължи един милиард и 600 хиляди лева на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем.

Искът за обявяване на комбината в несъстоятелност беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." и още пет дружества, сред които "Пещоремонт".

Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от "Кремиковци", размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 милиарда лева, каза адвокатът Николай Стойнов, който представлява "Руа инвест енд трейд инк."

От "Кремиковци" днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на неплатежоспособност.

Според Стойнов експертизата, която е била представена днес в съда, сочи същото. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори.

От фирмата, която той представлява, са предложени съдът да назначи за синдици Ана Миленкова и Александър Георгиев. Представителите на "Пещоремонт" са предложили синдици да бъдат Светослав Бакалов и Ана Миленкова. Предложението на "Кремиковци" е за Веселин Банков.

Юрисконсултът на "Кремиковци" Тодор Чорбанов заяви, че е поискал от съда да се произнесе обективно за състоянието на комбината. Според него приоритет на съда е да реши дали "Кремиковци" е неплатежоспособно и дали да се открие процедура по несъстоятелност. 

Днешното заседание на делото се проведе при закрити врата.

*Информацията е актуализирана към 14:58

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
fallback