fallback

Администрацията по еврофондовете трябвало да бъде по-усмихната

Като цяло администрацията е квалифицирана, смята министърът на държавната администрация Николай Василев

12:12 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската администрация, занимаваща се с усвояването на еврофондовете, би могла да бъде по-усмихната и квалифицирана, каза министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев от парламентарната трибуна във връзка с критиките в доклада на Европейската комисия относно недостатъчния административен капацитет на страната ни по усвояване на средствата от еврофондовете.

Изказването беше направено по време на провеждащия се днес дебат по вота на недоверие към правителството, предизвикан от опозицията относно негативния доклад на ЕК.

Василев изрази становище, че администрацията ни като цяло е квалифицирана. Той съобщи, че с новите 322 човека, които ще бъдат назначени до края на годината, числеността на българската администрация по усвояване на еврофондовете ще достигне 3349 души, което е около 4 на сто от цялата държавна администрация.

В момента най-ниската заплата, с която започва работа служител без опит в администрацията по усвояване на фондовете, е 860 лв., средната заплата е 1152 лв., а заплатата на началник на дирекция по усвояване на фондовете в МДААР е 1842 лв., съобщи Василев.

Тези заплати обаче ще се вдигнат с различен процент от юли.

Освен това съвсем скоро предстои и официалното одобрение от страна на Министерски съвет на предложението на МДААР в края на годината служителите, занимаващи се с администриране на европарите, да получават премии, които могат да достигнат до половината от годишната им заплата.

Министърът на финансите Пламен Орешарски пък заяви, че дори тази година да не получим средства от еврофондове, пак ще бъдем на плюс. Според неговите изчисления за полугодието сме получили от еврофондове (предприсъединителни и структурни) общо 1,297 млрд. лв., а сме направили вноска в бюджета на ЕС от 392 млн. лв. и до края на годината предстои да внесем 650 млн. лв. За миналата година пък сме получили средства от ЕС в размер на близо 2 млрд. лв., а сме внесли в бюджета на Общността близо 700 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
fallback