fallback

Преглед на печата за 29 юли

08:07 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вместо на търг железниците ще отдават терени по сложна схема в. Дневник

Националната компания "Железопътна инфраструктура" получи от правителството два терена от общо 9 дка до Централна гара в София. За тях ще се търси инвеститор, който да изгради високи сгради и паркинг срещу отстъпеното право на строеж "Железопътна инфраструктура" ще получи парично обезщетение като процент от застроената площ. Освен това инвеститорът ще трябва да ремонтира Централна гара.

В скоро време ще бъде обявен конкурс за изработване на проекта, а после и за избор на компания. Идеята е да бъдат построени една 21-етажна, една 8-етажна сграда и паркинг близо до автогарата. От инвеститора ще се изисква да докаже, че има осигурено финансиране, и да има опит в модернизация на жп гари, защото от него ще се иска да ремонтира и гарата, обясни зам. изпълнителният директор на "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев. Частната компания трябва да предложи на държавната обезщетение, чийто размер ще е един от основните критерии при избора. Алексиев обясни, че в договора ще бъде записано задължението двете страни да си поделят приходите от наемите на помещенията в сградите.

Ковачки обгражда и Общинската застрахователна компания в. Дневник

Фирми на Христо Ковачки са купили тръжна документация за приватизацията на Общинската застрахователна компания, съобщи Столичната общинска агенция за приватизация. Заявки за участие в търга са подали четири дружества. Три от тях са българските "Ел Ем импекс", магазини "Европа" и "Минна компания", а четвъртият кандидат е словенската застрахователна компания Zavarovalnica Triglav d.d.

Собственик на "Ел Ем импекс" и магазини "Европа" е Христо Ковачки. "Минна компания" се държи от Никифор Вангелов, който участва в управлението на няколко фирми с Ковачки. Нито едно от трите дружества не е в застрахователния бизнес.

Държавата ще гарантира заеми на малки фирми в. Сега

От септември ще заработи Националният гаранционен фонд, който ще гарантира заеми от търговските банки за микро-, малки и средни предприятия. Става въпрос за кредити, които трезорите иначе не биха отпуснали на дребния бизнес заради липсата на достатъчно обезпечение. "Например, ако малка фирма за производство на безалкохолни напитки от Враца иска да купи със заем нова производствена линия, но няма достатъчно имоти за обезпечение, фондът може да гарантира нейния кредит", обясни председателят на надзорния съвет на ББР Атанас Кацарчев. Гаранциите обаче ще са на стойност до 50% от проекта, ще бъдат максимум 10-годишни и ще са в някои приоритетни сектори на икономиката.

Българите не се уплашиха от атентатите в Турция в. Новинар

Няма българи, които да са пожелали да отменят почивките си в турските курорти въпреки атентатите в Истанбул от неделя вечерта, категорични са туроператори. От Гранична полиция също казаха, че не забелязват намаляване на притока на туристи през границата. При двете бомбени експлозии на оживена улица в истанбулския район Гюнгьорен загинаха 16 души, а 150 бяха ранени. Според представители на туристически агенции резервациите за летуване в курортите на южната ни съседка непрестанно се увеличават. Цените за едноседмичен отдих с включена храна там се равняват на седмица, изкарана в Слънчев бряг и Несебър, но плажовете са по-чисти, а обслужването далеч по-добро.

НДСВ иска 30% съкращения в МВР в. Стандарт

НДСВ настоява за поне 30 на сто съкращения в щата на МВР. Това обяви депутатът от царската група и председател на вътрешната комисия Минчо Спасов. Жълтите представиха предложенията си от изтеклото през уикенда заседание на Съвета на тройната коалиция в Банско за реформи в различните сектори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 08.09.22 г.
fallback