fallback

ЧЕЗ вдига четири пъти цената за възстановяване на електрозахранването

Сегашните цени за възстановяване на захранването са съответно 10,8 лв. и 28 лв., т. е. увеличението за битовите потребители е близо 4 пъти

17:37 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

„ЧЕЗ Разпределение България” АД (снабдяващо с електричество София, София-област и Плевен) въвежда от 1 август нови цени за възстановяване на захранването от електромер или предпазител от 40,7 лв., а за възстановяване от външна мрежа – 47,5 лв. (отнася се главно за стопански потребители), съобщиха от дружеството. Цените са за възстановяване в рамките на 24 часа.

Сегашните цени за възстановяване на захранването са в сила от 2005 г. и са съответно 10,8 лв. и 28 лв., т.е. увеличението за битовите потребители е близо 4 пъти.

Прекъсването на електрозахранването се извършва 10 дни след края на периода за плащане за битови потребители и 3 дни за стопанските. Това на практика означава 25 дни след края на периода, през който е потребена електроенергията, поясняват от ЧЕЗ.

Неясен остава въпросът обаче как ще процедира ЧЕЗ, когато гражданите не са получили навреме сметките си за ток по пощата. Преди около месец от ЧЕЗ съобщиха, че имат възможност да пращат по пощата месечните сметки само на около една трета от гражданите, въпреки че според изискванията на ДКЕВР трябва своевременно да са уведомени всички абонати. А както е известно, поради много оплаквания на абонати от начислените от ЧЕЗ високи сметки във връзка с тримесечното отчитане на електромерите (с което ЧЕЗ пести разходи), от държавния регулатор определиха срок за прилагането му до октомври, след което окончателно ще бъде решено дали то остава.

От електроразпределителното дружество мотивират увеличението на посочените цени с нарасналите средни разходи, които компанията прави за прекъсването и възстановяването на захранването на длъжниците, в т.ч. разходи за транспорт, механизация, комуникации и режийни и други разходи за един служител на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
fallback