fallback

Планираме положително търговско салдо през 2014 г.

Очаква се през 2014 г. износът ни да възлиза на 75 млрд. евро, дотогава от МИЕ залагат на икономически растеж от средно 7% на година

12:41 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

През следващите няколко години икономическият ни ръст ще е средно 7% годишно, а износът ще расте с 18% годишно, е записано в представената днес пред журналисти експортна стратегия на страната до 2013 г.

Ако тези планове се осъществят на практика, към 2011 г. ще имаме нулево търговски салдо, а към 2014 г. то ще бъде положително, смятат от икономическото министерство.

Стремежът е към 2014 г. годишният ни износ да възлиза на около 75 млрд. евро. Не се дават прогнози за вноса.

Как ще стане това?

Традиционно цитираната нужда от развитие на бизнес средата влиза и в този документ. По-конкретно се имат предвид развитието на човешкия капитал, подкрепата на научната дейност, повишаването на правната сигурност и др.

Иначе днес от МИЕ внесоха малко по-голяма яснота относно плановете за насърчаване на определен тип производства и страните, към които ще изнасяме с приоритет. Предвижда се създаване на експертен съвет по износа към МИЕ и на експортна агенция „Бултрейд“, които ще насърчават износа с висока добавена стойност. Агенцията първоначално ще съществува като дирекция към Агенцията за подкрепа на малките и средни предприятия. След това ще стане самостоятелна агенция, а в бъдеще в нея може да има и частно участие

Приоритетните сектори за износ, които визира държавата, са високотехнологични производства, в това число машини и електроника, изделия от неблагородни метали, транспортни части и др., а също така стоки с висока степен на преработка от областта на фармацевтиката, химически продукти и потребителски стоки. Беше съобщено, че тези две групи стоки в износа ни през миналата година, който е на обща стойност 21 млрд. долара, са около 4 млрд. долара, което „не е достатъчно“.

Експортната стратегия определя две групи целеви държави, по отношение на които ще насърчаваме износът. Първата група включва 15 държави, към които в момента осъществяваме 60% от износа. Между тях са: Австрия, Албания, Германия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и др. Втората група държави (с 30% от износа ни) са: Великобритания, Израел, САЩ, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Испания, Саудитска Арабия и др.

В стратегията се предвижда и създаването на общо 100 индустриални зони у нас в различни краища на България.

Само планове?

Засега, макар и в сравнително краен вариант на документа, все още става дума само за проект. Предстои стратегията да бъде обсъдена и с бизнеса и след като се вземат и неговите препоръки, тя ще влезе за обсъждане в Народното събрание. Това се очаква да се случи през месец октомври.

Икономическият растеж 

Правителствените прогнози за средно 7% ръст на година до 2014 г. не се разминават особено от тези на повечето анализатори. Според обявени днес предвиждания на Центъра за икономическо развитие растежът само за второто тримесечие на 2008 г. ще бъде около 7,5%. Очакванията за цялата 2008 г. са за около 7-7,5%.

Уточнява се, че растежът би могъл да бъде по-нисък в условията на несигурна международна среда, забавяне на растежа в основните ни партньори и в случай че очакванията ни за добра селскостопанска реколта не се оправдаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
fallback