fallback

Търговията на дребно и услугите понижиха бизнес климата през юли

Въпреки това равнището му остава над средното и мениджърите гледат по-скоро благоприятно на развитието на бизнеса си

11:21 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

През юли 2008 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,9 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-ниските оценки на мениджърите в търговията на дребно и сектора на услугите, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в страната обаче остава благоприятен, като стойността на показателя е с 18,7 пункта над дългосрочната си средна, уточняват от НСИ.

В промишлеността бизнес климатът се запазва на нивото си от предходния месец. Мненията за настоящото бизнес състояние на предприятията са по-умерени в сравнение с юни, като очакванията за следващите шест месеца са то да се подобри. През юли средното натоварване на мощностите в промишлеността е 74,4%, което е с 1,3 пункта под априлското равнище.

Оценките за конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз се подобряват в сравнение с три месеца назад. Очакванията на мениджърите за износа през следващите три месеца са той да се запази (според 76,6% от предприятията) или да се увеличи (18,2%). Относно продажните цени около една четвърт очакват увеличение през следващите три месеца.

През юли 2008 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна. Равнището на съставния показател „бизнес климат” се покачва с 4.0 пункта спрямо предходния месец поради повишения оптимизъм в оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и в очакванията за шест месеца напред. Предвижданията за строителната активност са тя да се увеличи (47,4% от предприятията) или да остане същата (48,7%), като се прогнозират и повече нови поръчки през следващите шест месеца.

Същевременно се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Основен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е конкуренцията в отрасъла, като със съществен негативен ефект са също недостигът на работна сила, цените на материалите и финансовите проблеми.

През юли делът на строителните предприемачи, очакващи повишение на продажните цени, е 44% при 41,8% през юни.

В търговията на дребно бизнес климатът пада с 3,4 пункта спрямо юни, причина за което са по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и продажбите през следващите три месеца.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат покачване през следващите месеци.

През юли стопанската конюнктура в сектора на услугите остава сравнително благоприятна. Съставният показател „бизнес климат” се задържа над дългосрочната си средна стойност, макар че през последния месец се понижава с 5,5 пункта. Намалението се дължи главно на изместване на прогнозите на мениджърите по отношение на очакваната бизнес ситуация в посока от „подобрение” към „запазване на същата”.

Анкетата отчита леко нарастване на балансовия показател за търсенето на услуги (с 0,6 пункта), като предвижданията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения за запазване на същото равнище на търсене – 52,8% от анкетираните през юли срещу 49% през юни.

Дейността на предприятията от сектора на услугите се затруднява предимно от конкуренцията в бранша (според 55,5% от ръководителите на предприятия), като същевременно се засилва влиянието на несигурната икономическа среда. В сектора на услугите няма инфлационни очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 30.08.22 г.
fallback