fallback

Преглед на печата за 28 юли

07:52 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Замразените европроекти ще се спасяват с излишъка в. Дневник

Отрязаните от европейско финансиране проекти по ФАР, ИСПА и САПАРД заради злоупотреби и съмнения за корупция ще бъдат спасявани със средства от бюджетния излишък. За това се разбраха трите управляващи партии, които през уикенда се събраха в Банско, за да обсъдят безпрецедентно критичните доклади на Европейската комисия за България и проектобюджета на страната за 2009 г.

Според източници на "Дневник", участвали в срещата, на този етап разчетите на финансовото министерство показват, че още наесен може да се използват поне 1.4 млрд. лв., като сумата може и да се увеличи. Почти същата сума беше изхарчена за по-малко от месец в края на миналата година от бюджетния излишък за 2007. По данни на финансовото министерство за първите шест месеца е натрупан 3.869 млрд. лв. излишък, за сравнение - за същия период на миналата година сумата бе 2.161 млрд.

Регулаторът раздаде свободен GSM спектър в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е разпределила поравно оставащите свободни честоти в обхвата 900 мегахерца между трите мобилни оператора, действащи на българския пазар, съобщи за "Дневник" източник от регулатора. "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател" са получили еднакво големи ленти от всяка от обявените две свободни от по 5.4 мегахерца. Така, макар експерти да изказваха предположения, че нито един от операторите няма да успее да докаже необходимостта си от още честоти, защото още не са уплътнили досегашния си капацитет, ресурс получиха всички.

Прогнозите са, че всеки от операторите ще плати близо 4-5 млн. лева за допълнителните честоти. Сумата зависи не само от лентата, но и от броя на оставащите по лиценз години и ширината на защитната лента. Предполага се, че най-голяма ще бъде цената за "Вивател", на която й остава най-дълъг срок на лиценза.

Година отсрочка за строежи в Иракли в. Сега

С още година се удължава забраната за различни дейности, включително и за строителство в района на Иракли-Емине. Заповедта е на екоминистъра Джевдет Чакъров. От решението са засегнати територии от близо 38 000 дка, съобщиха от ведомството. Така районът остава под забранителни режими вече трета година.

Срокът на заповедта изтичаше на 14 август. Мотивите за удължаването му са, че териториите попадат в обхвата на две зони от "Натура 2000" - защитена зона "Емине" за опазване на дивите птици и защитена зона "Емине - Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Целта е да се гарантира опазването на ценните природни видове.

Премиерът обеща над 100 лв. за пенсионерите на Коледа в. Новинар

Коледни добавки към пенсиите над 100 лв. и намаление на осигуровките за работника с допълнителни 2 процента обсъди вчера тройната коалиция на разширеното си заседание в Банско. Премиерът Станишев обеща, че пенсионерите ще взимат повече от миналогодишните 100 лв. добавки, но не уточни конкретна сума. Според източници от коалицията обаче става въпрос за 150 и дори 200 лв. Управляващите са обсъждали още и варианта осигуровките да се намалят с допълнителни 2 процента за работника и те да се разпределят през 2009 г. в съотношение 6:10:12 или 6:10:14 съответно за служителя, работодателя и държавата, съобщи зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. Досегашният вариант, който тройната коалиция обсъждаше на последната си среща в Катарино, предвиждаше съотношение 8:10:12. Това са много предварителни хипотези, няма все още такова решение, обясни финансовият министър Пламен Орешарски. Той допълни, че Министерство на финансите ще подготвя бюджета за догодина по варианта от Катарино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 02.09.22 г.
fallback