fallback

АЕЦ Козлодуй потвърди, че използва свежо ядрено гориво

Контролът при изработването на горивото за централата се осъществява от упълномощената от нея организация ВПО Зарубежатоменергострой

15:59 | 25.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

За произвежданото и доставяно за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ядрено гориво се използва природен уран, потвърдиха в официално писмо до централата от компанията ОАО Твел, която й доставя гориво.

Контролът при изработването на горивото за АЕЦ “Козлодуй” и неговото съответствие с изискванията на договора и с конструкторската документация се осъществява от упълномощената от АЕЦ “Козлодуй” организация – ОАО ВПО „Зарубежатоменергострой“ (ГУ КПИ), се казва още в документа, цитиран от българската атомна централа.

По-рано този месец бе подаден сигнал от „Екогласност“ до главния прокурор, в който се предлага да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй въз основа на сигнал на работещия в централата ядрен физик Георги Котев. По неговите думи новото гориво не съответствало на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставяло рециклирано ядрено гориво.

На пресконференция по този повод от АЕЦ Козлодуй определиха твърденията за схема с рециклирано гориво като абсурдни и заявиха, че се води целенасочена кампания срещу централата.

Тогава изпълнителният директор на централата Иван Генов заяви, че няма никакъв посредник при доставката на свежо ядрено гориво, както и че централата има договор с „Твел“ за доставка на територията на АЕЦ " Козлодуй" на свежо ядрено гориво, а транспортът и доставката е изцяло ангажимент на „Твел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
fallback