fallback

БФБ: Твърденията на КФН са тенденциозни

Според БФБ, СД на борсата няма никакво законово право да гарантира финансовите интереси на който и да е пазарен участник или да му осигурява максимална доходност

09:34 | 25.07.08 г.

Във връзка с прессъобщение на Комисията за финансов надзор относно резултатите от проверка на институцията на борсовите сделки за продажбата на мажоритарни пакети от акции на „Цигарена фабрика Пловдив АД-Пловдив” и „Слънце Стара Загора-Табак АД-Стара Загора”, Българска фондова борса – София АД изразява категоричното си несъгласие с така изразеното становище, гласи съобщение на БФБ.

КФН твърди, че „продажбата на пакети акции от двете дружества е извършена съгласно уточнената между борсата и продавача процедура”. Това твърдение е абсолютно невярно, тъй като борсата няма никакво отношение по начина на продажба, се казва в съобщение.

Този въпрос е изцяло решение на продавача „Булгартабак Холдинг” АД. В тази връзка никакви уточнения с борсата не е имало. На 25 юни 2008 г. в борсата е постъпило уведомление от продавача „Булгартабак Холдинг” за одобрената от него стратегия за продажба на акции от капитала на „Цигарена фабрика Пловдив АД-Пловдив” и „Слънце Стара Загора-Табак АД-Стара Загора”, собственост на холдинга. Още същия ден борсата е оповестила уведомлението в бюлетина си.

КФН твърди, че „СД на БФБ-София АД не е предприел необходимите действия съобразно своите правомощия по борсовия правилник, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес, а именно осигуряването на максимална доходност от сделката за „Булгартабак Холдинг АД” и в крайна сметка реализирането на желаните приватизационни намерения на принципала – българската държава”.

Това твърдение на КФН отново не отговаря на истината и е напълно несъстоятелно, тъй като видно от правомощията на Съвета на директорите на БФБ-София, съгласно чл. 9 ал. 2, част първа – Общи Правила от Правилника на БФБ, одобрен от КФН, не се съдържат правомощия, цитирани по-горе. Даже напротив, Съветът на директорите няма никакво законово право да гарантира финансовите интереси на който и да е пазарен участник или пък да му осигурява максимална доходност.

Нещо повече - борсата категорично няма право да предприема горецитираните действия, тъй като дейността й се основава на принципите, залегнали в чл. 7 от част първа – Общи Правила на Правилника си, основните от които са: осигуряване на равни условия за достъп и участие в търговията с финансови инструменти на борсовите членове и техните клиенти, прилагане на обективни стандарти – честно и безпристрастно отношение към различните борсови членове и техните клиенти и други подобни.

КФН твърди , че „СД на БФБ-София АД не е отчел специфичния характер на сделката, а именно приватизационен, и не е предложил по-подходящ метод за извършване на продажбата”. По-нататък КФН посочва, че БФБ е изразявала някакви твърдения по отношение на характера на сделката, а именно дали е приватизационна или не.

"Категорично заявяваме, че от страна на БФБ никой и никога не е твърдял каквото и да било, свързано с характера на сделката и отново подчертаваме, че Съветът на директорите на БФБ-София няма никакво право да се намесва и да предлага каквото и да било на пазарните участници при вземане на инвестиционните им решения", се подчертава в съобщението на борсата.

КФН твърди, че „дяловете в други фабрики - Гоце Делчев, Пазарджик и т.н., са продавани на борсата преди 16 юни 2008 г.  на приватизационен сегмент”. Това твърдение също не е вярно. Истината е, че са продавани акции, а не дялове, и тези акции не са продавани на приватизационен сегмент, а чрез аукцион по Приложение 11 „Правила за осъществяване на публично предлагане на големи обеми от акции ” по тогава действащия правилник на борсата.

Последната сделка, която е извършена на приватизационен сегмент на борсата, е сделката по продажбата на държавния дял в БТК АД през 2005 г.

В заключение БФБ счита, че така публикуваното от КФН съобщение е тенденциозно, правно необосновано и целящо създаване на невярна представа в обществото за мястото, ролята, функциите и значението на борсата.

Това становище е безпрецедентно и по никакъв начин не кореспондира със заложените в Закона за комисията за финансов надзор цели на КФН, а именно осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари.

Разочароващ е фактът, че именно надзорният орган в Република България, който следва да осъществява безпристрастен и обективен контрол върху небанковия финансов сектор, спазвайки собствения си Кодекс за професионална етика, създава напрежение на пазара, се казва в съобщението на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
fallback