fallback

БФБ иска становище от Агенцията по вписванията относно мандата на СД

При извършената от БФБ пререгистрация на дружеството по електронен път са възникнали затруднения с попълването на полето "Мандат"

15:00 | 24.07.08 г.

Във връзка със зачестилите коментари в пресата относно мандата на Съвета на директорите на БФБ-София бихме желали да получим отговор и становище от Агенцията по вписванията относно смисъла и правните последици от полето "Мандат" под т. 12 във форма А5 "Заявление за вписване на обстоятелства относно акционерно дружество", се казва в молба от БФБ-София до Агенцията по вписванията, публикувана на уеб страницата на борсата.

"При извършената от нас пререгистрация на дружеството по електронен път бяхме затруднени и объркани коя точно дата да попълним в това поле. Съгласно чл. 233 от Търговския закон мандатът е индивидуален за всеки член на съвета, а не е общ за целия съвет, както го изисва полето във вашата форма. От друга страна никога няма точна яснота относно продължителността на мандата на един член на Съвета, тъй като разпоредбата на чл. 233 от ТЗ няма автоматично действие "еx lege" и членът на съвета продължава да изпълнява функциите си дори и след изтичане на мандата, докато не бъде освободен от Общото събрание на акционерите и това обстоятелство не бъде вписано в Търговския регистър с конститутивно действие", се казва в молбата на БФБ-София.

"Предвид гореизложеното би било най-подходящо полето "Мандат" да не се попълва или да се премахне изцяло от формата А5. Непопълването му обаче би довело до невъзможност да се приключи успешно електронната пререгистрация на дружеството, поради което бяхме принудени да попълним дата, съответстваща на 5 години след датата на последното ни общо събрание, тъй като това е мандатът, предвиден в нашия устав. Считаме обаче, че попълването на каквато и да е дата в това поле би било неточно и подвеждащо, предвид факта, че мандатът е индивидуален за всеки член, а не общ за целия съвет", уточняват от БФБ-София

Непосредствено след провеждането на Годишното общо събрание на акционерите на БФБ на 30 юни 2008 г. КФН е започнала проверка, целяща установяване на валидността на мандатите на всеки един от членовете на настоящия СД на БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
fallback