fallback

София пак е най-евтиният град за чужденци в Европа

София заема 97-мо място в глобалната класацията, най-скъпо остава в Москва

15:17 | 24.07.08 г.

София отново е най-евтиният европейски град за чужденци, сочи проучване върху разходите за живот в света през 2008 г. на консултантската компанията в областта на HR Mercer. София заема 97-мо място в глобалната класация и остава градът с най-ниски разходи в Европа с показател от 76,9 пункта, въпреки че в общата класация се е покачил с 11 позиции.

Москва е класиран като най-скъп град, както в Европа, така и в света, за трета поредна година. Световният бум на стоковия пазар продължава да носи печалби за руските магнати, а стойността на рублата спрямо долара се е повишила с 8% от януари, пише Forbes.

Лондон е вторият най-скъп град в Европа и третият в света след Токио. В тазгодишната класация Осло се покачва с шест места до четвърто място в света.

„Цените на имотите в Норвегия са достигнали исторически максимум в края на миналата година след ръст от 50% през последните пет години”, казват от Mercer. “В съчетание с продължителното засилване на норвежката крона, това е предизвикало значително покачване на разходите за живот в Осло“.

Други европейски градове в топ 10 са Копенхаген на седмо място и Женева на осмо, като и двата града са понижили позициите си с едно място спрямо миналата година. Цюрих е останал на девето място, следван от Милано на десето.

Няколко други градове в Европа също са се покачили значително в класацията тази година, главно в резултат на засилването на местните валути спрямо долара.

Например Прага се е покачила от 49-то до 29-то място, а Варшава – до 35-то от 67-мо място. Истанбул се е покачил с 15 позиции до 23-то място в глобалната класация, главно в резултат от засилването на турската лира и общото повишение на цените, особено цените на хотелите.

Тел Авив е най-скъпият град в Близкия изток и 14-ти в световната класация. За база за класацията е приет Ню Йорк, който е най-скъпият град в САЩ. В Южна Америка най-скъпият град е Сао Пауло, а в Австралия – Сидни.

За шеста поредна година парагвайската столица Асунсион е най-евтиният град в света, като за разлика от тенденцията, която е била наблюдавана миналата година, разликата между най-скъпия и най-евтиния град се увеличава, сочи проучването.

Проучването обхваща 143 града по света и измерва относителната цена на над 200 продукта и услуги на всяко място, които включват жилище, транспорт, храна, облекло, стоки за домакинството и развлечения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 24.07.08 г.
fallback