fallback

Стачка в БДЖ през септември

В страните членки на Европейския съюз се отделя около 1% от БВП за железниците, докато в България тази сума е едва 0,18%

16:31 | 23.07.08 г.

„След като няма разумни хора, с които да се разговаря, единственото, което ни остава е да предприемем протест и да блокираме цялата държава през септември”, заканиха се на пресконференция днес синдикалните лидери на железопътния транспорт в България.

„Държавата тласка целенасочено БДЖ към фалит и единствените реформи, които се правят, се изразяват в закриване на гари и премахване на линии”, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, цитиран от Dnes.bg.

Според него опитите да се дискредитират железниците за сметка на автомобилния транспорт са започнали още от Вилхелм Краус.

В страните членки на Европейския съюз се отделя около 1% от БВП за железниците, докато в България тази сума е едва 0,18%, оплакаха се още синдикатите.

Поне милиард - милиард и половина лева са необходими, за да има нов състав на железницата и за да се подобри качеството на обслужването. Предложено бе тази сума да бъде отделена от държавния излишък.

От синдиката на транспортните работници признаха, че безопасността по влаковете в момента е сведена до минимум и голяма част от локомотивите и вагоните практически са негодни.

Друг основен проблем в железниците е ниското възнаграждение и липса на квалифицирани кадри. Средната възраст на работещите е около 45 години, а млади хора няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 09.09.22 г.
fallback