fallback

БФБ обжалва акта на КФН във връзка с айсберг и стоп поръчките чрез COBOS

Актът ще се обжалва пред Върховния административен съд

15:14 | 23.07.08 г.

Българска фондова борса – София ще обжалва наложеният от Комисията за финансов надзор индивидуален административен акт в законоустановения срок пред Върховния административен съд на Република България, съобщи БФБ.

Днес стана ясно, че Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ Управление “Надзор на инвестиционната дейност” е наложил принудителна административна мярка, с която задължава БФБ-София да разработи и приложи технически мерки, с които да осигури пълно съответствие между функционалността на системата COBOS по отношение на подаваните поръчки за сделки с финансови инструменти и функционалността на търговската платформа XETRA.

Мярката е наложена поради факта, че понастоящем COBOS не допуска въвеждането на „айсберг” и стоп-поръчки, както и такива с валидност за определена фаза на търговската сесия, като по този начин се нарушава основен принцип на борсовата търговия, а именно равнопоставеността на инвеститорите.

От отделно съобщение на БФБ става ясно, че на днешното си заседание, Съветът на директорите на борсата е взел решение да инициира създаването на борсов съвет, включващ представители на всички съсловни организации от инвестиционната общност. За целта в борсата е създадена работна група, която ще подготви предложение до заинтересуваните организации, свързано със създаването на съвета.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 31.08.22 г.
fallback