fallback

ЕК: Не смятаме да възстановяваме спрените плащания за България**

България все още не е готова, въпреки че има някои подобрения, казват от Брюксел

14:12 | 23.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) не смята да отменя наложените ограничения на България във връзка с плащанията по еврофондовете, стана ясно при днешното представяне на доклада на комисията за България и Румъния.

България все още не е готова, въпреки че има някои настъпили подобрения, казват от ЕК.

Днес комисията официално реши да отнеме акредитациите на две разплащателни агенции по програма ФАР (замразени са общо 115 млн. евро), като спира и 121 млн. евро по САПАРД. Спрени са и плащанията по ИСПА.

„Когато България предприеме действия по отстраняване на нередностите, тогава Брюксел ще преразгледа решението си“, обяви говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер.

По думите му спирането на евросредства не е прецедент за Съюза.

Критики:

От Брюксел смятат, че и България, и Румъния все още имат проблеми със съдебната система и влизането в действие на присъди за извършени престъпления, като все пак се приветства създаването у нас на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка със сериозните проблеми с организираната престъпност, както и реформите в съдебната система в северната ни съседка. 

Направени са правилни стъпки, остава да продължат реформите в тази насока, казват от ЕК. 

Вчера вечерта в Брюксел са обмисляли възможността за оттегляне на предпазната клауза върху българската авиация. „Все още обаче решението не е факт“, обяви Лайтенбергер. Според българското правителство страната ни е изпълнила всички изисквания в тази връзка, с което се е съгласила и ЕК, като изразените официални очаквания са предпазната клауза да бъде премахната до месец септември. 

Докладът на ЕК стига до заключението, че борбата с високите нива на корупция и организирана престъпност не водят до достатъчни резултати. Въпреки че има развитие по някои случаи, повечето подобни престъпления остават безнаказани в България. Не е налична статистическа информация (в това отношение), а понякога дори информацията е противоречива. България има малък прогрес в замразяването или конфискуване на финансови активи, произлизащи от криминална дейност. Не е ефективен контролът над политическите партии, смятат още от комисията. 

В доклада за северната ни съседка е отбелязано, че там са направени много положителни стъпки по отношение борбата с корупцията по високите етажи, като са започнати голям брой разследвания по случаи на корупция. Въпреки това се отбелязва, че има нужда от стабилизиране и консолидиране на институционалната и правна рамка.

Препоръки:

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчват:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобри контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

Препоръките към Румъния са да осигури по-прозрачни и ефективни съдебни процедури; да създаде агенции, които да следят за конфликт на интереси, да продължи да води разследвани по случаи на корупция по високите етажи; да вземе по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията.

Коментари:

Двата доклада за България – за фондовете и за реформите в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – представляват най-острите критики, които Брюксел някога е отправял, се казва в коментар на Ройтерс. И докато и двете нови членки са подложени на критика, то финансови санкции има само срещу България, не и срещу Румъния, отбелязва агенцията.

Все пак в последната минута на изказването си, говорителят на комисията омекоти тона и не заплаши България с отлагане на влизането й в еврозоната или в Шенген. 

Лайтенбергер не съобщи колко точно са спрените средства, но представители на ЕК съобщиха, че са в размер на повече от 500 млн. евро, пише Ройтерс. "Спрените средства са главно по програмите ФАР и ИСПА. В случая със средствата по програма ФАР, ако разплащателните агенции не извършат достатъчно реформи, за да възстановят акредитациите си до края на годината, парите ще бъдат изгубени", коментира още агенцията. 

Замразяването на средства от европейските фондове за България е „закъсняло“, пък заяви германският евродепутат Елмар Брок, който беше председател на Комисията по външните работи на Европейския парламент по времето, когато България още беше кандидат-членка за приемане в Общността. „Това е единственият начин да се осигури доверие в процеса на разширяване на ЕС“, казва той, цитиран от Bloomberg.

**Актуализирано към 15:10

Още по темата:

Станишев след доклада: Няма да угаждам с искане на оставки, България се учи

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 27.08.22 г.
fallback