fallback

Застрахователи: Не сме фиксирали цени, събираме информация

Без статистическа информация е невъзможно определянето на адекватна рискова премия, която да покрие разширения обхват на застраховката, смятат от АБЗ

13:04 | 23.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Меморандумът за общи позиции и условия при сключването на застраховка „Гражданска отговорност“, заради който на основните играчи на застрахователния пазар у нас бе наложена глоба от общо 2,47 млн. лв. „има незадължителен характер и няма за предмет определянето на общи крайни търговски цени или на условия на търговия, както и по никакъв начин не определя пазарното поведение на страните, нито ограничава независимостта им при вземане на пазарни решения“.

Това е официалното становище на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), изразено днес в обръщение до медиите от нейния председател Орлин Пенев.

Аргументът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при налагането на глобите бе, че с този меморандум се нарушава конкуренцията на пазара на „Гражданска отговорност“, като фиксирането на цени, дори и да не са предизвикали реален ефект на пазара, представлява най-сериозното нарушение на правото на конкуренцията.

Според Орлин Пенев реалната ситуация на пазара показва, че застрахователните дружества, подписали меморандума, поддържат изключително разнообразни цени и условия за сключване на „Гражданска отговорност“, „поради което не би могло да се приеме, че проектът за меморандум има за резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията“.

По думите му застрахователите имат необходимост да събират и систематизират статистическа информация относно въпросната застраховка „с оглед коректно определяне на тарифните си условия, за да могат да бъдат отчетени и настъпилите промени в обхвата и действието на застраховката, а именно валидността й както на територията на Република България, така и на държавите членки на ЕС“.

Без такава статистическа информация е невъзможно определянето на адекватна рискова премия, която да покрие разширения обхват на застраховката, смятат от АБЗ.

„С проекта за меморандум се цели постигане на съгласие и за предприемане на съвместни инициативи, изработване на общи позиции и действия пред държавните органи като КФН, КАТ, МФ, например участие в работни групи при обсъждане на въпроси от съществено значение за застрахователната общност, както и подпомагане на компетентните органи при извършването на проверки за спазване на принципите на лоялна конкуренция, която да гарантира както интересите на застрахователната общност, така и интересите на обществото с оглед значимата обществена функция на задължителна застраховка Гражданска отговорност” на автомобилистите“, се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 31.08.22 г.
fallback