fallback

Преглед на печата за 23 юли

07:57 | 23.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Облигационерите осъдиха "Кремиковци" в Лондон

в. Дневник

Комитетът на облигационерите, притежаващи 51% от дълговите книжа на "Кремиковци", осъдиха металургичния производител и дъщерното му дружество "България стийл файнанс БВ" да изплатят незабавно дължимите главница и лихви по емисията (общо около 347 млн. евро). Това съобщи отлично информиран източник на "Дневник" късно в понеделник, когато е било и съдебното заседание на британския върховен съд със седалище в Лондон. Решението му потвърди обявяването на емисията за предсрочно изискуема поради нарушения от нейния попечител "Лоу дибенчър тръст корпорейшън" през пролетта.

Дават магистрала “Хемус” на концесия

в. Новинар

Очаква се до края на годината да бъде открита процедура за отдаването на автомагистрала “Хемус” на концесия, съобщи вчера строителният министър Асен Гагаузов. В момента анализите и възможностите за концесионирането на аутобана се подготвят от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), допълни той. По думите на министъра до момента няколко чуждестранни компании, предимно от Италия и Германия, са проявили интерес, като три от тях са поискали и да достроят магистралата.

Реализират екшън-плана за САПАРД до 31 август

в. Стандарт

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" е упълномощил изпълнителния директор на фонда Атанас Кънчев да предостави Плана за действие по САПАРД на Националния ръководител на програмата - заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. След заседанието Атанас Кънчев е внесъл Плана за действие при зам.-министър Ивановски, който има ангажимент да го предаде до края на месеца пред Европейската комисия, се казва още в съобщението. Планът за действие трябва да бъде реализиран до 31 август. Той е структуриран в три основни секции и е изготвен въз основа на всички констатации от писмото на Жан-Люк Демарти, директор на Генерална дирекция "Земеделие" в ЕК. 

Природният парк край Царево оцеля, засега

в. Дневник

Активните граждански протести и широкият медиен отзвук за планираното застрояване по крайбрежието на Странджа за момента дават резултат в полза на природата - екологичната оценка и оценката за съвместимост с "Натура" на изменението на общия устройствен план (ОУП) на община Царево трябва да бъдат преработени. Това е становището на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което реши да даде указания на авторите на двете оценки да актуализират данните, въз основа на които правят заключенията си. Във вторник Висшият експертен екологичен съвет към министерството трябваше да обсъди двата доклада, но в понеделник вечерта министър Джевдет Чакъров отмени заседанието.

Министър даде шефовете на ТЕЦ "Марица-изток" 2 на прокурор

в. Сега

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е дал резултатите от вътрешноведомствена проверка на ТЕЦ "Марица-изток" 2 на прокуратурата. Това съобщи самият Димитров по Би Ти Ви вчера, отговаряйки на въпрос какво ще предприеме по сигнала, който неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е дал на ДАНС за мащабни измами в централата. Самите доклади от проверката са качени на сайта на министерството преди една седмица, съобщиха оттам вчера. От тях личи, че проверката е установила купища нарушения при обществени поръчки.

Агенцията по туризъм иска 5 млн. лв. за представителства по света

в. Дневник

Държавната агенция по туризъм иска за следващата година да й бъдат отпуснати 5 млн. лв. за отварянето и поддържането на международни представителства в някои от страните, които са смятани за традиционни пазари, съобщи председателят на ведомството Анелия Крушкова. Това е част от общия бюджет за реклама, който агенцията е планирала за бюджетната 2009 г. Представителствата трябва да са Германия, Русия, Великобритания и скандинавските страни. Преди години страната ни поддържаше мрежа от представителства в редица европейски държави и по по-далечните пазари. Постепенно обаче средствата за тях бяха съкратени, а представителствата - закрити.

Лихвата за неплатени в срок осигуровки пада наполовина

в. Сега

Лихвата, която събират данъчните за неплатени в срок осигуровки, ще падне почти наполовина, предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Сега тя е 20% плюс основния лихвен процент (ОЛП), който за юли е 5.06%, което означава, че за тази година наказателната лихва ще е около рекордните 25% върху неплатената в срок сума. С промените "глобата" ще стане 10% плюс ОЛП, какъвто е процентът за просрочените данъчни задължения. За сметка на облекчението при осигуровките правителството смята да засили санкциите за неизрядни работодатели и работници, които не плащат в срок глобите си по Кодекса на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
fallback