fallback

Шефовете на общинските фирми с най-добър дивидент – с най-големи заплати

Управителните органи на общинските дружества ще получават заплати съобразно броя на персонала, стойността на активите и др.

15:17 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изменение на наредбата за реда за учредяване на търговските дружества и упражняване правата на собственост на общината в тях предлага заместник-кметът по финанси на Столичната община Минко Герджиков, съобщи БТА.

С наредбата се уеднаквяват условията за определяне на заплатите на управителните органи на фирмите, посочи Герджиков.

Управителните органи на общинските дружества ще получават заплати съобразно броя на персонала, стойността на активите, коефициентите на рентабилност и на изменение на краткосрочните задължения, каза още той. Според него изпълнителните директори и съветите на директорите на фирмите, носещи най-добър дивидент за общината, ще получават най-добрите заплати.

По предварителните изчисления, на база на сегашното състояние на дружествата средната заплата след изменението на наредбата за изпълнителните директори и съветите на директорите на дружествата ще е 1516 лева.

Според последните данни на Столичната община, най-ниската средна заплата в общинско дружество в момента е в „Озеленяване“ АД - близо 360 лв., а най-високата - в „Софийски имоти“ АД - 765 лв. Средните работни заплати ще са основата за определяне размера на заплащането на изпълнителните директори.

Съветите на директорите, надзорните и управителните съвети ще получават 70 на сто от възнаграждението на изпълнителните членове, а контрольорите на общинските ЕООД - 50 на сто от заплатата на управителите на дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 18.08.22 г.
fallback