fallback

Водопровод за 22 млн. лв. ще снабдява крайбрежието от Камчия до Обзор

Водопроводът е в отговор най-вече на все по-нарастващите инвестиционни интереси по Черноморското крайбрежие между курорта Камчия и Обзор

14:25 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Магистрален водопровод Камчийски пясъци ще бъде официално открит утре с приключването на втория етап от изграждането му. Дължината му е 21 км, а стойността му - 22 млн. лв.

Водопроводът е в отговор най-вече на все по-нарастващите инвестиционни интереси по Черноморското крайбрежие между курорта Камчия и Обзор, както и заради перманентния недостиг на вода в региона, което налага допълнително захранване.

Допълнителните водни количества, които водопроводът ще осигури, са определени въз основа на броя на постоянното население и на курортистите. Взети са предвид и прогнозите за перспективното развитие на териториите, които водопроводът захранва, за периода до 2020 г.

Близо 18 хил. са постоянните жители в региона, още 15 хил. души идват през летния сезон, по данни на кметовете на Долни чифлик, Аврен, Бяла и Обзор към края на 2007 г. Прогнозните данни сочат, че през 2020 г. постоянните жители ще бъдат 56 хил. лв., а курортистите – общо 125 хил.

Заради неравномерното сезонно натоварване и спецификата на териториите, които новият водопровод захранва, са положени две успоредни тръби в един изход с еднакъв диаметър по цялото трасе. Това позволява възможност за разделянето на захранваните територии. Едната тръба осигурява водните количества на териториите южно от Шкорпиловци до Обзор. Другият тръбопровод снабдява с вода крайбрежните територии от Шкорпиловци до курортния комплекс Камчия.

Финансирането на обекта е осигурено от Комуналкредит Аустриа АГ, проектант е ОЗОН ЕООД – Варна, а изпълнител - Водоснабдяване и канализация Варна ООД. Водопроводът е изграден от чугунен материал с диаметър 600 мм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 06.09.22 г.
fallback