fallback

Печалбата на Спарки АД пада до 3,3 млн. лв. заради еднократни ефекти

Причината за спада са отчетените 6,8 млн. лв. "положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти" през първото полугодие на 2007 г.

16:25 | 18.07.08 г.

Нетната неконсолидирана печалба на Спарки АД-Русе за първите шест месеца на годината е 3,3 млн. лв. при печалба от 5,5 млн. лв. година по-рано, показаха отчетите на компанията, представени на инвестиционната общност чрез БФБ-София.

Причината за спада са отчетените 6,8 млн. лв. "положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти" през първото полугодие на 2007 г.

Приходите от продажби на продукция се увеличават с 16% до 22,146 млн. лв., а разходите по икономически елементи бележат понижение от 7% до 19,566 млн. лв.

Спрамо първото тримесечие продажбите на продукция през периода април-юни 2008 г. намаляват с 9% и възлизат на 10,5 млн. лв.

От оперативната дейност паричният поток е положителен и възлиза на 2,3 млн. лв., има и извършени покупки на дълготрайни активи за 1,6 млн. лв.

Спарки АД има инвестиции в капитала на 3 дъщерни дружества, чиято счетоводна стойност е 10,6 млн. лв.

Продажбите на Спарки АД - Русе са изцяло на външни пазари. Дружеството изнася значителна част от продукцията си за страни от Европейския Съюз и САЩ. Компанията е единственият производител на заварени метални конструкции от такъв мащаб в Източна Европа. Най-важните външни пазари за продукцията му се Франция, Ирландия, Германия, САЩ, Англия.

Мажоритарен акционер е Спарки Груп АД с 89,40 % участие в капитала.

През последните няколко търговски сесии акциите на Спарки АД регистрираха значителна волатилност. Днес нямаше сделки с тях на БФБ.

Свързани компании:

Спарки АД(SPRK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 26.08.22 г.
fallback