fallback

Концесия вече ще се предоставя за срок до 35 години

Конкретният срок ще се определя, като се вземат предвид финансово-икономическите показатели на концесията и техническите и/или технологичните особености на обекта

11:35 | 18.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът прие окончателно промените в Закона за концесиите, които предвиждат концесия да се предоставя за срок до 35 години. Конкретният срок ще се определя, като се вземат предвид финансово-икономическите показатели на концесията и техническите и/или технологичните особености на обекта на концесията и/или на управлението на услугата от обществен интерес.

Срокът, определен с концесионен договор, ще може да се удължава в рамките на тези 35 години при условия, определени с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията.

Подготвителни действия за предоставяне на концесия ще могат да започват и по инициатива на заинтересовано лице. В момента инициативата могат започнат министърът, който ръководи министерството, на което съответният обект е предоставен за управление, министърът, чийто второстепенен разпоредител е ведомството, на което съответният обект е предоставен за управление, и този, който упражнява правата на собственост на държавата в търговец - публично предприятие, на което обектът е предоставен за управление.

Дава се възможност, когато това е определено като условие с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия, концесията да се предоставя на новоучредено търговско дружество, в което собственици на капитала са участникът, определен за концесионер, и държавата, съответно общината, публично-правната организация и/или еднолично търговско дружество, в което дяловете или акциите са собственост на държавата, съответно общината, или публично-правната организация; собственици на капитала могат да бъдат още участникът, определен за концесионер, и държавно или общинско предприятие.

Започнатите подготвителни действия и откритите процедури за предоставяне на концесия към датата на влизане в сила на този закон се довършват по досегашния ред, решиха депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback