fallback

Telegraph: ЕС финансира българската мафия

Как светът видя критиките за управлението на еврофондовете в България

11:24 | 18.07.08 г.

„ЕС финансира българската мафия, разкрива доклад от Брюксел“. С това заглавие британският вестник Daily Telegraph публикува данни от „изобличаващия доклад на ЕК, който критикува остро България за администрацията на субсидиите от ЕС, които се плячкосват от служебни лица, работещи ръка за ръка с мафията“.

Докладът, който се очаква да бъде публикуван на 23 юли, предизвика широк медиен интерес и в чужбина.

„Балканската страна, най-бедният член на ЕС, изглежда е на път да загуби пари, от които се нуждае силно, защото ЕК ще отнеме правата на агенции, които управляват еврофондове“, отбелязва вестникът.

Той цитира доклада: „България трябва сама да прочисти администрацията и да направи така, че щедрата подкрепа на ЕС да стигне до гражданите й, а не да се източва от корумпирани чиновници, работещи съвместно с мафията“.

„Брюксел разорява България“ е заглавието на Economist. „Първо им размахаха пръст, после ги пляснаха през ръцете. Сега им спират джобните пари“, продължава изданието. Най-после, повече санкции от страна на ЕС, за да се справи с корупцията в България, коментира новината изданието.

„Холандия иска санкции срещу България“

Холандски дипломати лобират пред ЕК да бъдат наложени санкции на България заради неуспеха й да се справи с организираната престъпност, съобщи пък холандският вестник NRC Handelsblad, като се позовава на дипломатически източници.

Холандия настоява в доклада на комисията следващата седмица да бъде споменато налагането на санкции, твърди вестникът. Освен намаление на евросубсидиите, Холандия предлага България да не бъде включвана в Шенген, посочват от NRC.

Великобритания и Франция също държат ЕК да заеме твърда позиция, твърди холандският вестник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
fallback