fallback

Ройтерс: ЕК може да лиши България от финансиране за около 500 млн. евро

Възможно е страната ни да загуби още средства от европейските фондове, ако не засили борбата с корупцията

16:33 | 16.07.08 г.

Европейската комисия вероятно ще лиши България от финансиране с около 500 млн. евро идната седмица и ще предупреди София, че може да загуби още средства от европейските фондове, ако не засили борбата с корупцията, съобщи БТА, като цитира Ройтерс, която се позовава на източници от ЕС.

ЕК ще приеме на 23 юли три доклада за проблемите в правосъдието, борбата с престъпността и корупцията в България и Румъния, както и за използването на европейските фондове в двете страни.

Проектите за докладите се държат в тайна, те не са известни дори на правителствата в София и Букурещ. Източникът в ЕС, запознат със съдържанието им, казва, че ще бъдат порицани размахът на корупцията и недъзите на съдебната система и в двете страни, но само България ще бъде лишена незабавно от пари.

Финансови средства, отпуснати на София преди присъединяването й към ЕС в три категории - земеделски маркетинг, техническа помощ и строеж на пътища, които бяха спрени заради разследвания на службата на ЕС за борба с измами - ОЛАФ, ще бъдат отнети, твърди източникът. „В България има сериозни, системни проблеми. Ще потвърдим, че ще има финансови санкции“, казва източникът, пожелал анонимност. Той е отказал да уточни сумата, но е потвърдил, че тя е около половин милиард евро.

Още по-тревожна за София вероятно ще бъде заплахата с отнемане на финанси в бъдеще. България трябва да получи около 11 млрд. евро субсидии за земеделието и регионалното развитие в бюджета за периода 2007-2013 г. Досега тя е получила твърде малка част от средствата заради проблеми с агенциите, които разпределят фондовете на ЕС. "Ако отнемат акредитацията на разплащателните агенции, ще е много по-зле от каквито и да е предпазни клаузи", смята български представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът от ЕС казва, че ЕК идната седмица ще похвали усилията на вицепремиера Меглена Плугчиева, назначаването на нов министър на вътрешните работи и създаването на национална агенция за сигурност.

В докладите обаче ще бъде отбелязан системният неуспех в борбата с корупцията по високите етажи, както и честите прекратявания на съдебни процеси и отлаганията заради допълнително разследване и в досъдебната, и в съдебната фаза, поради които не се произнасят присъди. "Факт е, че никой не е в затвора, почти никой не е в съда и са малко случаите в досъдебна фаза", признава българският представител, цитиран от Ройтерс.

Източникът от ЕС казва, че комисията няма да задейства предпазната клауза, предвидена в договора за присъединяване, която би замразила съдебното сътрудничество с България и би позволила на другите страни от ЕС да не признават решенията на българските съдилища, защото това няма да доведе до добри резултати, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
fallback