fallback

Общо 2,47 млн. лв. глоби за картел на застрахователния пазар

Санкции са наложени на 14 застрахователни компании във връзка със споразумение за предлагането на „Гражданска отговорност“

11:49 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи три имуществени санкции по 250 000 лв. на ЗПАД „Булстрад” АД, „Застрахователна компания Български имоти” АД и ЗПК „Лев инс” АД, шест санкции по 175 000 лв. на ЗПАД „Алианц България” АД, ЗПАД „Армеец” АД, ЗАД „Виктория” АД, „Дженерали застраховане” АД, „Застрахователно дружество Евроинс” АД и ЗД „Булинс” АД, три санкции по 150 000 лв. на „Интерамерикан България” ЗЕАД, „Общинска застрахователна компания” АД, „ХДИ” ЗАД и две санкции по 100 000 лв. на ЗК „ДСК Гаранция” и ЗПАД „Енергия”.

Комисията санкционира и Асоциация на българските застрахователи с имуществена санкция в размер 20 000 лева, съобщават от регулаторния орган.

Общият размер на наложените санкции е 2,47 млн. лв.

Производството е образувано по самосезиране на 20 декември 2007 г. във връзка с подписания от Асоциацията „Меморандум за изработване на общи позиции, предприемане на съвместни действия, създаване на благоприятни условия за развитие на дейността по сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и за извършването й при условията на лоялна конкуренция, гарантиращи защита на интересите на българското общество и на застрахователната общност”.

Анализът на КЗК показва, че подписаният Меморандум, макар и само проект, цели определянето на единна минимална премия по застраховката „Гражданска отговорност”, както и определяне на максимален размер на комисионите възнаграждения на застрахователните посредници. Предвидените в документа ограничения не намират основание в Кодекса за застраховане, нито и в указанията на Комисията за финансов надзор.

Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. По този начин директно се подменя модела на ефективната конкуренция със самоограничително съгласувано поведение на участниците на пазара. Премахва се тяхната възможност и стимул да оказват реален конкурентен натиск помежду си, аргументират се от КЗК.

В европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Това е първият случай, в който КЗК прилага директно забраната по чл. 81 от Договора за създаване на европейската общност (ДЕО), поради възможния ефект на Меморандума, върху търговията между държавите членки на ЕС.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
fallback