fallback

Ст. Райчев: Твърденията за злоупотреби на Меком по САПАРД са несериозни

Президентът на Меком АД опроверга доклада на ОЛАФ, в който се посочва, че компанията е подавала фалшиви оферти по САПАРД

11:23 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Твърденията, че Меком АД е подавало фалшиви оферти по програмата САПАРД, са несериозни, заяви днес Стефан Райчев, президент и мажоритарен собственик на Меком, по време на официалния старт на търговията с книжата на компанията на БФБ-София.

“Първо, не става ясно за каква оферта става въпрос и към кого, и второ, офертата не е официален документ, a едностранен акт. Подобни твърдения са смехотворни”, заяви Райчев по повод доклада на ОЛАФ, в който се посочва, че Меком е сред компаниите, подавали фалшифицирани тръжни оферти към молби за финансиране по САПАРД.

“Проверките на Европейската комисия преди вдигането на забраната за износ на свинско месо от България за Европейския съюз бяха насочени основно към Меком. Може да се каже, че ние сме сред основните “виновници” за вдигането на тази забрана”, каза още Стефан Райчев.

По отношение на инвестиционната програма на компанията Стефан Райчев уточни, че е закупено предприятие за производство и износ на агнешко месо в Румъния. От началото на тази година направените от компанията инвестиции възлизат на 3,5 млн. лв. Също така Меком е в напреднала фаза на преговори за придобиване на компания в Македония, като предвидената сума е около 2 млн. евро.

“За момента предпочитаме да изчакаме с инвестициите в Македония, като основната причина е несигурната политическа обстановка в страната. Не сме се отказали и от плановете си за инвестици в Хърватска”, поясни Райчев.

“Земеделската реколта тази година е много добра, което ще се отрази много позитивно и на компаниите от сектора на животновъдството”, коментира още президентът на Меком.

От днес стартира търговията с акциите на Меком, като от началото на сесията има само една сделка с 227 000 лота на цена от 2,28 лв. за брой.

IPO-то на Меком приключи в началото на март, като бяха записани 2 603 614 броя, или 24,4% от предложените акции, на цена от 2,20 лв. Набраните средства от публичното предлагане бяха в размер на 5,728 млн. лв.

Свързани компании:

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 22.08.22 г.
fallback