fallback

Преглед на печата за 16 юли

07:56 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отнемат звезди на хотели в Слънчев бряг

в. Новинар

Много от хотелите в Слънчев бряг имат силно завишена категоризация, заявиха вчера от бранша. Туроператори съобщиха, че получават много оплаквания от туристи, че хотелите не предлагат всички услуги, описани в рекламните брошури. Така например в някои хотели басейните не работят, няма салон за СПА услуги, фитнес и други екстри. Очаква се преди началото на следващия сезон да бъде направена проверка от Агенцията по туризъм, която да установи дали хотелите заслужават категорията, която им е поставена.

ОЛАФ: Българските власти прикриват престъпна група

в. Дневник

В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД. Това заявява шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, изпратено две седмици преди да бъде огласен докладът на Европейската комисия за България. Писмото придружава унищожителен доклад на европейската служба след мисията й в България през юни и беше раздадено във вторник на членовете на Висшия съдебен съвет от Плугчиева, тъй като съдържа критики към магистратите. В доклада за САПАРД, с който "Дневник" разполага, се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби.

Търговията край граничната бразда възкръсва по-мощна

в. Сега

Безмитната търговия, която беше официално закрита в полунощ на 9 срещу 10 юли, възкръсна, но под нова форма и очевидно тепърва ще процъфтява. Една от бензиностанциите на бизнесмена Фуат Гювен на ГКПП "Капитан Андреево" продължава да работи, но с включени акцизи и ДДС. Другият голям безмитен бос - Суди Озкан, пък ще вложи 10 млн. евро в строежа на модерен търговски център до българо-турската граница и ще сбъдне мечтата на безмитните оператори да продължат да работят край граничната бразда. Въпреки че министрите Николай Василев и Гергана Грънчарова в среднощна инспекция на "Калотина" миналата седмица лично хлопнаха кепенците на безмитната търговия, никъде няма забрана обикновени търговски обекти да работят по границите. Такъв обект се оказва работещата на ГКПП "Капитан Андреево" бензиностанция на Фуат Гювен, която продава дизела по 1.28 евро с включени данъци.

"Кремиковци" почти спря да лее стомана

в. Дневник

Производството на "Кремиковци" е паднало до рекордни минимуми. Това съобщиха за "Дневник" два независими източника, като по тяхна информация месечното производство е стигнало 10 хил. тона месечно при 150 хил. тона в нормални условия като миналата година по това време. Причината според Людмил Павлов, лидер на синдикалната организация "Подкрепа" в комбината, е липсата на достатъчно количество природен газ, като в момента се подават 20 хил. куб. метра при необходими поне 30 хил. кубика. Същевременно здравите доменни пещи произвеждат 300 тона дневно при капацитет съответно от 2500 тона и 1600 тона.

Във вторник докъсно продължи и срещата на представители от Европейската комисия, натоварени с проверка за изпълнението на плана за жинеспособност на комбината. Според източник, пожелал анонимност, ръководството на "Кремиковци" не е изпълнило почти нищо от плана.

Получаваме куриерски пратки в пощите

в. Стандарт

Куриерски пратки вече ще могат да се получават и изпращат и от пощенските станции. Днес Български пощи подписа договор за предоставяне на достъп до мрежата си на куриерската фирма T-Post. Засега частната компания има станции само в 23 града в страната, докато пощите присъстват почти във всяко населено място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 22.08.22 г.
fallback