fallback

Ройтерс: Розовата долина и преходът от оръжия към рози

Долината дава възможност на България да покаже пред света красивата си страна

11:14 | 15.07.08 г.

Розовата долина в България процъфтява през последните години, защото производството на розово масло се съживява от притока на пари от ЕС и от глобалния бум на пазара на органични козметични продукти, пише Ройтерс.

Долината дава възможност на България да покаже красивата си страна, на фона на борбата с широко разпространената корупция и организираната престъпност, и има туристически потенциал. С около 2 тона годишна продукция България е вторият по големина производител на розово масло в света след Турция.

Надпреварата на розоберачите със слънцето обаче става все по-усилена, защото промените в климата са направили времето в долината по-горещо и сухо.

„Розите обичат студени нощи, роса сутрин и горещи дни през пролетта. Това създава стрес и те реагират, като отделят масло. Колкото повече стрес, толкова по-добре. Сега обаче няма достатъчно роса, дори понякога няма никаква“, обяснява пред агенцията Недко Недков, директор на изследователския институт за розите в Казанлък.

Българското розово масло се счита от много специалисти в козметичната индустрия за най-доброто в света и цената му достига 6 хил. евро за килограм. От 4 тона розови листчета се получава 1 кг масло. През 80-те и 90-те години на миналия век, когато климатът е бил по-хладен, добивът е достигал 2800 кг, обяснява Недков.

„Внасяме розово масло от България от 60 години“, казва Йошикуни Ямамото, директор на японската Yamamoto Perfumery Co., която произвежда капсули от маслото. „Японците отделят много грижи за телесната си миризма. Те гълтат по една капсула и седмица по-късно миришат на рози, дори и възглавниците им“, обяснява той.

Бъдещето на долината

По времето на комунизма Розовата долина е дом на оръжейната индустрия - тук се произвеждат известните автомати AK-47 (Калашников), отбелязва агенцията. Във вече приватизирания завод Арсенал са заети 5 хил. души. Заводът спечели търг за доставка на иракската армия и прави оръжия по стандартите на НАТО. Поръчките обаче са далеч от нивата по времето на комунизма, твърдят представители на сектора.

Така че розите може би са бъдещото на долината, коментира агенцията. С ароматните си поля, идиличен пейзаж и тракийски гробници долината може да се превърне в популярна туристическа дестинация.

Жителите й обаче се притесняват да не се стигне до бум на ваканционното строителство, което вече нанесе щети по морските и ски курортите в страната. Екологичните щети вследствие на строителство станаха проклятие за икономическото развитие на страната на фона на корупция и непрозрачни сделки със земя, добавя Ройтерс.

Освен с неконтролираното строителство и климатичните промени, фермерите трябва да се справят и с нарастващите енергийни разходи и миграцията на работна сила. По време на сезона са нужни над 50 хил. розоборечи.

„Няма достатъчно берачи, хората предпочитат да работят в Германия и Франция. Дребните фермери трябва да разчитат на семействата си да берат розите“, обяснява Филип Лисичаров, който има ферма близо до Казанлък.

Може би и парите от чужбина вече са на път. Представители на френския град Грас, който е център на парфюмерийната индустрия, са посетили Казанлък през юни, за да обсъдят съвместни проекти и потенциални планове на френски инвеститори да купят земеделска земя.

Кметът на Казанлък пък се надява да направи атракционен парк на розовото масло, за да привлече туристи.

Засега Розовата долина показва една „по-мека страна“ на държавата, чиято корупция и организирана престъпност предстои да бъдат оценени в мониторингов доклад на ЕК по-късно този месец, заключава агенцията.

„Има поне две различни общества в България. Едното ще е предмет на този доклад, а другото е тук“, казва Туун Стрепел, представител на Европейския парламент в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 05.09.22 г.
fallback