fallback

Преглед на печата за 15 юли

08:01 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

 Промени в закона бетонираха замените на гори  в. Дневник

Дългоочакваните промени в закона за горите, вместо да забранят замените, описват детайлно процедурата и така ги бетонират. Това личи от проекта за поправки в закона, подготвен от шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, с който "Дневник" разполага.

Заменките с гори е най-апетитната дейност на агенцията именно заради скандални случаи край морето и курортите. БСП отне от ДПС контрола над тази дейност с отделянето на агенцията от земеделското министерство преди година. Тогава Юруков наложи мораториум върху тези сделки, но го вдигна след половин година и веднага одобри осем замени за общо 3 хиляди декара. В края на май депутатите от земеделската комисия отхвърлиха предложенията за законови промени, внесени от Юруков, с мотива, че те запазват статуквото и не гарантират съхранение на горите след смяна на предназначението им. Тогава политиците настояха до края на юни агенцията да подготви нов проект. Предложенията са депозирани в парламента на 30 юни, съобщи в понеделник Юруков пред в. "24 часа". Депутати от комисията обаче заявиха, че текстовете още не са в деловодството, и отказаха да коментират идеите, преди да прочетат проекта.

Договорът на "Кремиковци" с Жеваго отиде в прокуратурата в. Сега

Договорът на "Кремиковци" с фирмата на украинския милиардер Константин Жеваго "Ворскла стийл България" за работа на ишлеме е изпратен в прокуратурата часове след подписването му, научи "Сега". Той бе сключен под натиск в нощта срещу петък, като преди това синдикатите държаха в плен част от ръководството на комбината близо шест часа. "Още в петък управата на комбината изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев с копия до премиера Станишев и министрите на икономиката и вътрешните работи, като подробно описахме принудата, използвана за сключването", уточни източникът на "Сега".

От прокуратурата също потвърдиха, че е сезирана, но в събота. "Обвинителите вече са приключили с всички разпити, а вчера са гледали записи от видеокамери", уточни градският прокурор Николай Кокинов. До края на седмицата ще я ясно дали ще бъде образувано дело за принуда, добави той. Много вероятно е обаче това да не стане и единственият начин да се развали договорът ще бъде засегнатите да водят дело. Това означава, че докато съдът не излезе с решение, договорът ще трябва да се спазва.

Тотална забрана за пушене на обществени места от 2010 г. в. Сега

От 1 юни 2010 година тютюнопушенето на обществени места ще бъде забранено, предвиждат поправки в Закона за здравето, които здравното министерство ще внесе в Министерски съвет. Според тях след по-малко от 2 години няма да може да се пуши "в закритите обществени места, включително обществения транспорт, и в закритите работни помещения".

"Това означава, че няма да може да се пуши в закрити заведения, ресторанти и кафенета, в театри, училища, болници и на работните места", обясни пред "Сега" д-р Маша Гаврилова, експерт в МЗ. "Който иска да пуши, ще излиза навън", заяви тя.

Обявиха поръчката за утилизация на старите боеприпаси в. Новинар

Министерството на отбраната откри вчера обществена поръчка за утилизацията на излишните армейски боеприпаси. След взривовете в поделението край Челопечене кабинетът отпусна 30 милиона лева за унищожаване на излишните боеприпаси. На територията на страната има повече от 40 милиона тона излишни боеприпаси. Според военното министерство кандидатстващите фирми трябва да имат сертификати и лицензи и нужните технически възможности за изпълнение на поръчката. Те трябва да се извършвали дейности от подобен характер. У нас има около 120 лицензирани фирми, които унищожават боеприпаси. До края на годината министърът на отбраната предвижда утилизация на около 60% от излишните боеприпаси.

Вкарват лични данни в чипкартите за транспорт в. Новинар

За един, три или шест месеца за една, две или всички линии ще бъдат абонаментните електронни карти за пътуване в столичния градски транспорт след въвеждането на електронната система за таксуване. Това урежда нова наредба на Столичната община за пътуване с електронно валиране, която предстои да бъде разглеждана от комисии. Ползващите преференции като пенсионерите или военноинвалидите например ще имат електронни карти, в чиято памет ще се записват личните данни, а от външната страна ще има сканирана снимка. Предвижда се глобата за фалшив превозен документ да е 100 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 01.09.22 г.
fallback