fallback

Пловдив прекрати договор за ремонт на улици заради лошо качество

Пи Ес Ай е ремонтирала най-скъпо и с най-много брак улици на града

15:10 | 14.07.08 г.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов прекрати от днешна дата договора за ремонт на улици с фирма Пи Ес Ай ООД. Причината е в некачествените ремонти, извършени от фирмата в районите Северен и Южен на града.

Пи Ес Ай участва в ремонта на улици, който се извършва с изтеглен от предишния кмет кредит в размер на 50 млн. лева за подобряване на градската инфрастуктура.

Специална комисия, назначена от кмета, в продължение на два месеца извърши проверки на всички ремонтирани до този момент улици от тази фирма, а също и от Пътинженеринг, Инжстрой и Драгиев и ко. Никоя от фирмите изпълнителки на обектите не е знаела името на наетата от София специализирана лаборатория, която е направила замерванията. Проверяващите, от своя страна, не са знаели коя улица от коя фирма е изпълнена. Проверките са направени по четири много важни критерия, от изпълнението или нарушението на които зависи здравината и издържливостта на пътните настилки.

От общо 34 проби на улици, ремонтирани от Пи Ес Ай 20 броя показаха отклонения от нормите и по четирите критерия, обясни председателят на проверяващата комисия инж. Тошо Пашов. Тези критерии са съдържание на битум в настилката, процент на въздушните пори, които са причина за образуване на дупки, коефициентът на уплътнение – най-горният слой, както и дебелината на настилките. При другите фирми са констатирани по 3-4 отклонения само на някои от обектите им. За проверката на лаборантите от София общината е платила 7 хил. лева.

Пи Ес Ай е извършила най-малко строителни дейности в сравнение с другите фирми срещу най-високи цени и най-висок брак, обясни Тошо Тошев. За тон плътна настилка тя е получавала по 179,28 лв., а за тон неплътна настилка – по 162,29 лв. Докато конкурентите й при далеч по-качествена работа за същите дейности са получавали по 128,68 и 108 лв. за двата вида настилки. Пи Ес Ай е изпълнила едва 48% от договорените с общината строително-монтажти работи. При другите фирми изпълнението надхвърля 70%.

Освен това фирмата не е изпълнила заповед на кмета да ремонтира вече ремонтираните от нея, но с дефекти, улици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 03.09.22 г.
fallback