fallback

Отново гаф с последната дата с право на участие в увеличение на капитала

Този път жертва са акционери на КТИ Съединение

16:46 | 11.07.08 г.

Въпреки че Общото събрание на акционерите на Корпорация за технологии и иновации Съединение АД-София се проведе на 27 юни, то съобщение за решенията, взети на него, излезе чак днес.

На него акционерите са гласували за четирикратно увеличение на капитала на дружеството със собствени средства от 3 000 008 лева на 12 000 032 лв. чрез издаване на нови 9 000 024 броя обикновени поименни, безналични акции.

Дотук всичко щеше да бъде добре, ако определените дати от БФБ-София за праг, отвъд който приобретателят няма да може да участва в увеличението на капитала на дружеството, не бяха със задна дата.

По закон право да участват в увеличението на капитала на което и да е публично дружество имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на ОСА, или в случая към 11.07.2008 год. Съответно и последната дата за сключване на сделки с акции на КТИ Съединение, в резултат на които купилият акции има право на участие в увеличението на капитала, е 09.07.2008 г.

Датите се фиксират от БФБ, но след представяне на протокола от ОСА от съответната компания в борсата.

От БФБ заявиха за Investor.bg, че едва днес са постъпили материалите за проведеното ОСА на КТИ Съединение, а от дружеството казаха, че са предоставили необходимите материали, както днес, така и веднага след провеждане на събранието.

Това обаче едва ли има значение за акционерите, които закупиха книжа вчера и днес, тъй като те регистрираха загуби от покупката на акции без право на 3 безплатни акции.

На 10 и 11 юли бяха изтъргувани общо 818 акции на цени между 2,444 и 3 лева, въпреки че реално пазарът би трябвало да коригира цената на акциите на дружеството около четири пъти спрямо цената им на последната дата с право на участие в увеличението (9 юли) или до около 0,892 лева за брой (спрямо цената затваря от 9 юли, която е 3,568 лева).

Всъщност загубата за купилите акции е около 1500 лева, което е сравнително малка сума, но историята помни и по-фрапантни случаи – казусът със сплита на Специализирани бизнес системи АД и увеличението на капитала на Дружба стъкларски заводи АД.

Свързани компании:

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
fallback