fallback

Заведенията на летище София сред най-скъпите в Европа

Принос за високите цени донякъде има и наемът, плащан от търговците, призна транспортният министър

14:24 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата няма законов начин, по който да влияе на цените на храните и напитките, които се продават в заведенията на територията на летище София, заяви днес в парламента министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Той призна, че наистина цените са много високи не само за българските граждани, но и спрямо други летища в Европа. Така например цените на безалкохолните напитки са около 8 лв., на минералната вода – около 4 лв., а на сандвичите – 10-12 лв.

По думите на Мутафчиев на летището се намират 7 заведения, които са определени след конкурс през 2005, като договорите им за наем са за 5 години.

Според договорите държавата няма право да се намеси и да влияе на ценовата политика, но пък от друга страна вече е изтекъл срокът, в който не могат да се дават нови площи под наем за хранителни заведения. В момента Министерството на транспорта подготвя проект за даване на други площи на територията на летището под наем, което според Мутафчиев ще увеличи конкуренцията и би следвало да смъкне цените.

Той допълни, че принос за високата цена донякъде има и наемът, който се плаща от търговците, но това далеч не е основната причина. Министърът поясни, че според наемните договори търговците плащат процент от оборота на заведенията (той не потвърди, но и не отрече този процент да е 18 на сто) на летището, който е не по-нисък от определена сума. Това, според Мутафчиев, е правилно, тъй като така се защитават интересите на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
fallback