fallback

Няма шанс за понижение на акцизите върху горивата

Не се очертава и намаление на данъците върху доходите, стана ясно от изказване на министър-председателя

12:14 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството не планира намаляване на акцизите върху горивата, заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Сергей Станишев в отговор на депутатски въпрос.

Той посочи, че от Европейската комисия (ЕК) няма указания за намаляване на акцизите.

Председателят на комисията Жозе-Мануел Барозу е казал единствено, че акцизите върху горивата по желание могат да бъдат намалявани от страните, които са с над минималните за ЕС ставки.

България е предложила на ЕК тези минимални ставки да бъдат премахнати, но засега това становище не среща одобрение. Новопостъпилите страни в ЕС имат даден срок, в който трябва да достигнат минималните задължителни нива на акцизите за ЕС. България е договорила този срок да бъде 2011 г.

Станишев посочи още, че във връзка с намаляване на ефекта от високите цени на горивата се подготвя пакет от финансови инструменти за енергийно подпомагане на социално слабите хора. Подготвя се и законопроект за подобряване на енергийната ефективност.

Що се отнася до данъчната тежест като цяло, премиерът обясни, че „средната данъчна тежест върху доходите в ЕС е около 40%, докато при нас тя е под 34%, а само осигурителната тежест за три години е намляла с 9%“.

По думите на премиера за всяка страна има оптимален данъчен праг, в който данъчната политика става неефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
fallback