fallback

Общински фирми отдавали имоти на занижени цени, плащали за излишни услуги

Сериозни нарушения, свързани с източването на Пазари Север ЕАД и Озеленяване ЕАД, са установили новите съвети на директорите

15:48 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сериозни нарушения, свързани с източването на две общински дружества - "Пазари Север" ЕАД и "Озеленяване" ЕАД, са установили новите съвети на директорите, съобщи пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, цитиран от БТА.

"Това, което се случвало в тези две дружества, имаме подозрения, че е ставало и в други общински дружества, затова трябва да преосмислим концепцията ни за съществуването им", заяви още Иванов. Нарушенията са свързани с отдаването под наем на имоти на занижени цени.

В „Пазари Север“ новият съвет на директорите е заварил 300 страници с договори, по които след преглеждането им са констатирани редица нарушения, свързани с цените по тях. Според доклада, въпреки наличието на множество договори с охранителни фирми, прави впечатление и броят на извършените кражби - три метални каси са били откраднати от офиса на звено "Надежда". Една от фирмите, извършващи охранителна дейност - "Консул секюрити", е липсвала в конкурсната документация на конкурса за охранители. Освен това подписаният с нея договор е допълван три пъти след провеждането на конкурса с допълнителни споразумения. Според доклада фирмата работи с друг подизпълнител въпреки липсата на такива клаузи в договора.

Ползваната от старото ръководство на "Пазари Север" фирма за почистване и хигиенизиране се е ползвала с привилегията за сметка на общинското дружество да бъдат купувани консумативите, свързани с дейността й. Купените материали могат да стигнат като количества за почистването на един жилищен комплекс в София, пише в доклада. Общо 61 са договорите за допълнителни услуги, сключвани с избрана фирма за хигиенизиране, като според тях през зимните месеци са били измивани с вода външните площадки на пазарите.

Срещу 14 000 лева без ДДС и по 1 400 лева месечно за поддръжка е бил изработен интернет сайт на "Пазари Север", в който основен акцент е часовото време в Ню Йорк и Токио, посочват в доклада си от новия съвет на директорите.

Пазар "Герена" е бил реконструиран от фирма, на която старият съвет на директорите е възложил строителство и монтаж на павилиони за по 7844 лв. без ДДС на брой. Според документа 10 броя от поставените павилиони ще се експлоатират от "Пазари Север", а останалите 30 - от изпълнителя на реконструкцията за срок от три години. Подписаният договор обвързва "Пазари Север" със сериозни неустойки при прекратяването му.

От "Пазари Север" са били платени 55 000 лева за изработване на проекти, но такива новото ръководство не е намерило, освен за реконструкцията на пазар "Герена".

Според новия съвет на директорите конкурсите за отдаване под наем на обекти по пазарите са били правени непрозрачно с цел да бъдат сключени договори с наемна цена, многократно по-ниска от действителната. Два дни преди да бъде освободен, старият съвет на директорите е подписал анекси с тригодишен срок, без конкурс, в нарушение на общинската наредба. Според проверката 20 обекта са преотстъпени на трети лица в нарушение на договорните клаузи, а други 18 - отдадени без конкурс.

В края на миналата година старото ръководство е продължило договор за стопанисването на 40 павилиона на стойност 2 236 лв. без ДДС, след като е трябвало да приеме павилионите от фирмата - страна по договора след десетгодишна експлоатация от страна на фирмата. Така вместо очакваните 180 000 лева ние получаваме по 30 000 лева годишно, пишат от съветът на директорите.

За документално негодни за употреба автомобили е било плащано за гориво и смазочни материали, а автопаркът е бил ползван от неслужители на дружеството, пишат от борда на "Пазари Север". Новият съвет на директорите иска от СОС да бъде сезирана прокуратурата за дейността на бившия изпълнителен директор Мария Гулева и други длъжностни лица от дружеството.

Два договора за отдаване на голяма площ е сключило старото ръководство на "Озеленяване" с младежка кооперация "Ялта". На 8 ноември 2006 г. е сключен тригодишен договор, който влиза в сила от 1 март 2008, за ползването на 1409 кв. м обща площ жилищни сгради, навеси, склад, производствени халета, бараки и къщички - общо 14 постройки. Имотите се намират в горския разсадник в Княжевската гора и се ползват срещу 1200 лева на месец от наемателите.

Друг договор за сътрудничество между "Озеленяване" и младежката кооперация осигурява ползването на два имота - разсадници в село Мало Бучино и в село Иваняне, срещу 150 лева месечно. Общата площ на отдадените разсадници е 357,188 дка. Договорът е подписан на 28 декември 2006 г., а е влязъл в сила от 1 септември 2007 г. и е за три години. Според документа "Озеленяване" получава правото да получава растителност на преференциални цени, да участва с името си в рекламната табела и да контролира извършването на работите в разсадниците.

Председателят на общинския съвет Андрей Иванов посочи, че подписаните документи от страна на бившия директор на "Озеленяване" Пламен Грозданов не могат да бъдат прекратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 30.08.22 г.
fallback