fallback

Земеделският фонд дава 15 млн. лв. кредити на животновъди за фураж

Кредитите и по двете мерки са нисколихвени и се предоставят с годишна лихва в размер на 3% и гратисен период от една година

11:10 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие” предоставя два кредита за закупуване на фураж и фуражни компоненти на животновъдите и птицевъдите, реши на свое редовно заседание УС на фонда.

Общо разпределеният финансов ресурс по двете направления е 15 млн. лв. - по 7, 5 млн. лв. за всяка линия поотделно.

УС на ДФЗ прие и указанията, по които ще се отпускат кредитите и които са изготвени съвместно с представители на Националната асоциация на млекопроизводителите в България и със Съюза на птицевъдите в България.

Кредитите и по двете мерки са нисколихвени и се предоставят с годишна лихва в размер на 3% и гратисен период от една година. Указанията за тях са изготвени в съответствие с разпоредбите в Закона за подпомагане на земеделските производители и Регламент /ЕО/ № 1535/2007 г. на ЕК от 20 декември 2007 г. за прилагане на членове 87 и 88 от Договора за ЕО към помощите de minimis.

Земеделските производители, които кандидатстват по двете мерки за подпомагане, са длъжни да обезпечат кредитите си. Необходимо е да представят документи за учредяване на ипотека, особен залог на машини, съоръжения, крави, биволици, залог на парична сума или банкова гаранция, като за кредити до 50 хил. лв. могат да представят и гаранция със запис на заповед.

Отпада изискването земеделският производител да не е свързано лице с доставчика на фураж. Няма да бъдат подпомагани земеделски стопани, които са длъжници на фонда или държавата. Кредитополучателите ще се проверяват за коректност от служителите на Областните поделения на фонда и от РВМС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 12.09.22 г.
fallback