fallback

Пенсионните фондове ще създават три типа рискови портфейли

Портфейлите няма да са самостоятелни правни субекти, а обособена част от активите и пасивите на фонда като юридическо лице

09:44 | 10.07.08 г.

Всяко пенсионноосигурително дружество ще може да създаде във всеки доброволен пенсионен фонд до три инвестиционни портфейла с различен рисков профил - агресивен, балансиран и консервативен, като създаването на балансиран портфейл е задължително.

Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, изготвен от Комисията за финансов надзор, който ще бъде изпратен на Министерство на труда и социалната политика за по-нататъшно съгласуване и внасяне в Министерски съвет.

Проектът доразвива и усъвършенства регламентацията на допълнителното пенсионно осигуряване. Предложените промени имат за цел да стимулират конкуренцията между пенсионните дружества в интерес на осигурените в управляваните пенсионни фондове лица. С тях се цели укрепване на управленските структури и капацитета на дружествата и повишаване на равнището на корпоративното управление.

Разграничаването на портфейлите става чрез система от критерии за определяне на рисковия им профил и на базата на относителния дял на финансовите инструменти с променлив доход спрямо активите, обособени в съответните портфейли - не по-малко от 50 на сто и не повече от 80 на сто за агресивния портфейл; не по-малко от 15 на сто и не повече от 50 на сто за балансирания портфейл; не повече от 15 на сто за консервативния портфейл.

Портфейлите няма да са самостоятелни правни субекти, а обособена част от активите и пасивите на фонда като юридическо лице.

Всяко осигурено лице ще може самостоятелно да избира един или повече инвестиционни портфейли в един фонд, съгласно чиято инвестиционна политика да се управляват средствата по индивидуалната му партида. Предвижда се изискване за предварително информиране на лицата за инвестиционните възможности, които предлага фондът, както и задължение за дружеството да направи оценка на всяко лице с оглед то да направи най-подходящ избор на портфейл. Направеният избор ще може да се променя по всяко време.

С оглед да се предостави на осигурените лица възможност за максимално информиран и точен избор на инвестиционен портфейл са въведени завишени изисквания към осигурителните посредници на пенсионноосигурителните дружества като минимално образование и успешно издържан подготвителен курс.

В съответствие с обема на рисковете, които поемат пенсионноосигурителните дружества, са завишени изискванията към тяхната капиталова адекватност и платежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 28.08.22 г.
fallback