fallback

Израелска фирма влага 6 млн. евро в градския транспорт на Русе

Първият етап на програмата включва подмяна на 80% от тролейбусния парк в града до края на 2009 г.

16:01 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Дъщерната компания на израелската фирма ЕГГЕД ще инвестира 6 млн. евро за развитие и модернизиране на обществения транспорт в Русе, съобщи новият изпълнителен директор на компанията Тодор Николов при официалното представяне на “Програма за развитие и инвестиции в обществения транспорт на град Русе”.

Инвестиционната програма има три етапа. Първият етап включва подмяна на 80% от тролейбусния парк в града до края на 2009 г. За целта сегашните морално и физически остарели машини ще бъдат подменени с 50 изцяло реновирани тролейбуса „Волво” и „Мерцедес” от Швейцария. Стойността на инвестицията е 2 млн. евро.

Вторият етап предвижда участие в конкурсите за автобусен превоз през 2008 г., доставка на 40 автобуса „Мерцедес”, изцяло реновирани и климатизирани, както и доставка на нови, модерни и екологични автобуси. Периодът на доставка за първите е до края на 2008 г., а за другите - до средата на 2009 г. Предвидената сума в инвестиционната програма е 2,8 млн. евро. При реализацията на този етап ЕГГЕД ще работи с всички утвърдени местни превозвачи.

Третият етап включва серия проучвания за разширяване на електротранспорта в рамките на града, както и до Индустриален Бизнес Парк Русе и връзка до Румъния. Програмата за развитие на обществения транспорт в Русе включва още въвеждане на система Smart Card за модерно и ефективно таксуване, нова гъвкава схема за градски транспорт и обучение на персонала в Израел и Швейцария.

По думите на Николов, компанията ЕГГЕД има 75-годишен опит в управление и реализация на инвестиционни проекти в областта на обществения транспорт. Настоящият проект е стартирал през 2007 г., когато е създадено съвместно акционерно дружество между община Русе и ЕГГЕД БГ АД, с цел осигуряване на необходимите инвестици за стабилизиране и подобряване на градския транспорт.

„Програмата за развитие на обществения транспорт в Русе” ще бъде разгледана от Общинския съвет на крайдунавския град на следващото му заседание. След приемането на програмата предстои да бъде взето решение за принципно одобрение за вливане на Градски транспорт Русе ЕООД в ЕГГЕД – Русе АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
fallback