fallback

Колите и дрехите повишиха приходите във вътрешната търговия през май

Средното увеличение на приходите е 4,6% на годишна база, спрямо април то възлиза на 0,1 на сто

11:22 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от продажби във вътрешната търговия за май 2008 г. по предварителни данни нарастват с 4,6% в сравнение със същия месец на предходната година, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението е най-високо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 7,3%, и е следствие основно от по-високия ръст в търговията с автомобили и мотоциклети – 11,2%, и по-ниския положителен темп в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 1,7%.

По-висок ръст се наблюдава и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството – 6,1%. От съставните дейности над средното увеличение е отчетено в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 15,8%, търговията с фармацевтични и медицински стоки ­9,2%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника – 8,1%.

Влияние върху общия индекс в посока намаление оказват отрицателните темпове в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 1,4%, търговията на дребно, извършвана извън магазините – 2,7%, и в ремонта на домакински и битови уреди – 8,4%.

Търговията на едро отбелязва нарастване с 3,7%, като увеличението в търговията с неселскостопански междинни продукти и търговията с машини и оборудване - съответно 8% и 2,7%, компенсира отчетеното намаление в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 0,4%, и в търговията със стоки за домакинството – 5,8%.

Спрямо предходния месец приходите от продажби се увеличават с 0,1%, а за периода януари - май 2008 спрямо януари – май 2007 изменението е +6,3 на сто. Увеличението е по-голямо в търговията с автомобили и горива – 13,5%, и в търговията на дребно – 9,4%. Съществено влияние върху общия индекс оказва отчетеното нарастване в търговията на едро – 4,2%, тъй като дейността създава около 70% от приходите за търговския сектор, уточняват от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 01.09.22 г.
fallback