fallback

Преглед на печата за 9 юли

07:57 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

България изненадващо контраатакува Брюксел в. Сега

Две седмици преди доклада на Еврокомисията, в който се очаква страната ни да бъде остро критикувана, че няма напредък в борбата с корупцията, България предприе контраофанзива. За първи път официални лица направиха остри публични изявления по адрес на Брюксел.

Лидерът на българската левица в Европарламента (ЕП) Кристиян Вигенин обвини Европейската комисия (ЕК), че прилага двойни стандарти към България и Румъния в сравнение с другите страни в ЕС. Близкият до премиера Сергей Станишев евродепутат използва правото си на едноминутно изказване при откриването на юлската сесия на ЕП в Страсбург. Той се възмути, че "България и Румъния са подложени на безпрецедентен механизъм на сътрудничество и верификация в областта на правосъдието и вътрешните работи". Прилагането на този механизъм позволи двете държави да бъдат приети в ЕС още през 2007, а не през 2008 г., въпреки че бяха определени като недостатъчно подготвени.

"Ясно е, че всяко следващо разширяване (на ЕС) ще се сблъсква с все по-стриктно прилагане на критериите. Без съмнение са налице сериозни проблеми и двете страни трябва да поддържат високо темпото на реформи. Но дали подходът на Европейската комисия е еднакъв към всички?", запита Вигенин. И премина в настъпление: "Има страни, където организираната престъпност е проникнала дълбоко и последиците са видими: злоупотреби с европейски средства, изостаналост и улична престъпност, ксенофобия. Не съм срещнал обаче официален коментар или предложение за съответни мерки от комисията".

Шест фирми са купували боеприпаси от взривеното поделение в. Дневник

Шест фирми са изкупували метали след обезвреждането на боеприпасите от поделението в Челопечене, което експлодира на 3 юли по неизвестни причини. Това съобщи военният министър Николай Цонев, който отиде на сбирка на ръководството на НДСВ след извънредно заседание на съвета по отбрана към министерството. Цонев не пожела да посочи кои са дружествата, докато не се изяснят обстоятелствата по случая.

По-рано вчера бившият служител във взривеното поделение Никола Станев заяви пред "Нова телевизия", че инцидентът не може да е станал случайно, а е умишлен палеж за прикриване на злоупотреби. Станев твърди, че през 2000 г. подал информация до тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев, че в поделението е вървяла "голяма далавера" - продавали са се гилзи с осчетоводяване "на око", а охраната била в непълен състав. Митничари пломбират безмитните магазини в. Новинар

През нощта на 9-и срещу 10-и ще бъдат затворени всички безмитни магазини по сухопътните ни граници, научи “Новинар”. Митничари ще влязат в обектите, ще опишат касовите апарати и ще сложат пломби по вратите. Собствениците на фришопове ще имат възможност за седем дни да пласират останалата им непродадена досега стока в страната или чужбина. Единствено няма да могат да се продават цигари, тъй като са без бандерол. Безмитни оператори обясниха, че вече са опразнили рафтовете по обектите си. Сега остана само да съкратим служителите и да им намерим работа, казаха собственици на безмитни магазини.

Концесиите на летищата в Русе и Горна Оряховица зациклиха в. Дневник

Обявените от транспортното министерство намерения за концесиониране на летището в Горна Оряховица до средата на 2009 г. и на "Щръклево" край Русе до август тази година засега не се сбъдват. Ведомството на Петър Мутафчиев ще прекрати конкурса за избора на концесионер на летището край Русе и ще промени критериите за избора на инвеститор, а за това в Горна Оряховица върна за втори път със забележки концесионните анализи на Института по въздушен транспорт. Последните са необходими, за да може да бъде открита процедурата. Основните притеснения на компаниите са, че за "Щръклево" ще е необходима една година, за да бъдат подготвени документи до въздухоплавателната администрация, за да се изградят писта и терминал. Летището е бивше военно и не работи от години.

Родният туризъм вече разчита на 1 милион легла в. Сега

Към днешна дата в България има вече 1 млн. хотелски легла, съобщи по bTV вчера председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Това означава, че от последното лято досега са построени и пуснати хотели с нови 100 000 легла, тъй като м.г. по това време броят им бе около 900 000.

Само през 2007 г. по Българското Черноморие са построени 976 672 кв.м ваканционни имоти, а в Банско и Добринище - 344 847 кв.м. Отделно от това се очаква до края на годината в България да се открият 4 млн. кв.м хотелски площи, съобщи преди време Крушкова. Тя показва безсилието на ДАТ да се справи с презастрояването по родните курорти. "Все пак 98% от българския туризъм е в частни ръце, а строителството по курортите се разрешава от общините", припомни тя.

КРС ще се произнася за преносимостта на номерата в. Новинар

Системата за смяна на мобилния оператор при запазване на стария номер е пред провал. Причината е, че процедурата отнема много време, а работещите хора не могат да го отделят. Това заяви Любов Кирилова, търговски директор във “Вивател”. За да се възползва от услугата преносимост на номерата, клиентът на един телеком трябва поне три пъти да ходи до офисите и на стария и на новоизбрания оператор. Така голяма част от абонатите предпочитат да не сменят компанията. Новата услуга беше въведена едва преди три месеца. Очаква се до няколко дни комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да представи анализ с данни колко е ефективна новата услуга за преносимост на номерата. “Вивател” е поискал от комисията да преразгледа времето, за което се извършва услугата, и да задължи операторите да я опростят. Сега, за да се смени номерът, абонатите чакат 10 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
fallback