fallback

Иван Искров: Лихвите няма да растат драстично, но ще растат

Повишаването на лихвите е обвързано с политиката на ЕЦБ и на Федералния резерв на САЩ, посочи управителят на БНБ

17:01 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че не очаква драстична промяна в лихвите по кредитите. Той допълни, че очаква лихвите да продължат постепенно да нарастват, съобщи БТА. Искров участва днес в заседанието на Съвета по европейски въпроси. Централната банка беше домакин на изнесеното заседание на съвета.

Искров посочи, че повишаването на лихвите е обвързано с политиката на Европейската централна банка и на Федералния резерв на САЩ. Ако те продължат с повишаването на лихвите, което едва ли ще се случи по-драстично, веднага българският пазар ще реагира в същата посока и със същия размер, каза Искров.

Той припомни, че централните банки при лихвената си политика винаги вземат предвид и цената на основните стоки на международните пазари, растежа на съответната икономика и затова по думите му, „когато тези процеси се обсъждат в Европа и в САЩ, винаги се търси баланс“.

Повишаването на лихвите по кредити не е процес, продиктуван пряко от по-високата инфлация в страната, припомни Искров. Той обясни, че с по-високата лихва индиректно може да се повлияе върху укротяването на инфлацията.

Искров смята, че е нормално да се очаква повишаването на лихвите, защото в световен мащаб има преоценка на рисковете и на цената на ресурса, по който наши банки или чуждестранни небанкови инвеститори вземат този ресурс и го инвестират по света.

В България лихвените нива са доста по-ниски от средното за района, отбеляза Искров. Той припомни, че българският основен лихвен процент е малко над 5 на сто и е най-ниският в така наречената нова Европа. В Латвия той е 6%, в Румъния - 10,5%, в Унгария - 9,5%. Задържането на по-ниските нива на лихвите по кредитите в страната е свързано с факта, че българската финансова система е силно интегрирана в ЕС.

Искров каза, че не вижда опасност банките в страната да се превърнат в агенции за недвижими имоти. Той се аргументира с това, че в България няма случаи, при които да се дават нискокачествени кредити за ипотеки. Той подчерта, че ипотеките в САЩ нямат нищо общо с ипотеките в България. В Европа има класическо банкиране, при което се кредитира конкретен човек или фирма, докато в САЩ голяма част от кредиторите притежават книжа, подпечатани от кредитна агенция.

Овен това Искров посочи, че голяма част от този вид кредитиране в България е насочен към държатели на имоти - семейства, които искат да купят жилище, или такива, които искат да заменят жилището си с по-добро. По думите му тези, които се занимават със спекулации с недвижими имоти, не са масовият случай, а са хора или фирми, които не разчитат на банкови кредити.

Искров посочи, че е сформирана работна група с участието на експерти от централната банка, Министерството на икономиката и енергетиката и Комисията за защита на потребителите за хармонизацията на новата евродиректива за потребителския кредит с националния едноименен закон и че се готви нов закон за плащанията, който ще отрази новата европейска платежна директива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
fallback