fallback

Преглед на печата за 8 юли

08:23 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

МОСВ пак пусна багерите в Странджа в. Сега

Ръководството на Природен парк "Странджа" даде министър Джевдет Чакъров на прокурор заради благословен от него нов строеж на вилно селище в защитената територия, съобщиха от дирекцията на парка. Градежът е трябвало да започне в местността Поляните край Синеморец. Той е представлявал комплекс от пет вилни сгради.

Разрешителното за комплекса е издадено, без да се направи оценка за въздействието му върху околната среда, обясни Иван Камбуров от дирекцията на парка. Статутът на "Странджа" позволява строителство само ако е свързано със селското стопанство и задължително с ОВОС. "По принцип министър Чакъров няма практика да съгласува с нас решенията си за строежи в парка, макар да е длъжен да го прави. Често получаваме сигнали за нови разрешителни, за които обаче не притежаваме документи. Този път от МОСВ просто ни пратиха разрешителното за комплекса за сведение, след като то вече бе издадено", разказа Камбуров. Дирекцията на защитената територия е препратила документа към Върховната административна прокуратура, която вече е назначила проверка. ВАП е възложила на Дирекцията за национален и строителен контрол да извърши пълна справка за всички строежи в парка в последните 4 години.

Прокуратурата нямала данни за имотни интереси към взривеното поделение в. Дневник

Няма данни в прокуратурата за интереси на фирми към терена на взривеното поделение край Челопечене, но това ще бъде проверено. Това заяви зам. главният прокурор Камен Ситнилски на извънредна пресконференция вчера сутринта заедно с представители на военната прокуратура, министъра на отбраната Николай Цонев и зам.-началника на Генщаба вицеадмирал Емил Люцканов.

В петък ген. Бойко Рабаджийски, началник на управление ''Логистика'' към Генщаба, потвърди, че към земята на поделението в Челопечене е имало инвеститорски интерес, съобщи "Медиапул". Mиналата седмица стана известно, че една от версиите, по които работи военната прокуратура, е за разчистване на терена с цел по-бърза приватизация. Базата е обявена за ликвидация през март.

Мадрид променя закони заради наши имигранти в. Сега

Испанското правителство ще промени законите за имиграцията, за да сложи край на непрекъснато увеличаващия се поток от българи и румънци, които могат законно да работят там, съобщиха местните медии. Бариерата, издигната от кабинета срещу имигранти от двете страни, които могат да работят легално в Испания след присъединяването им към Европейския съюз м.г., не само не послужи като спирачка, но има обратен ефект. В момента в Испания има 1 млн. румънци, те дори надвишават броя на мароканците - 645 хил., които досега винаги са били начело на списъка. Общият брой на българите не е много голям - 153 664 души. Еквадорците са 420 000, 280 000 са колумбийци и 350 000 - британци.

Гърци вдигат цените в Гоце Делчев в. Стандарт

Гръцки инвеститори атакуват община Гоце Делчев, за да развиват бизнес. Десетки собственици на гръцки фирми искат да строят цехове и предприятия в региона. Те търсят свободни земи, върху които да вдигнат сградите.

Заради големия наплив на чужденците земеделската земя поскъпна няколко пъти. Цените на жилищата също скочиха нагоре. Гърци вече са закупили апартаменти на зелено в жилищния комплекс в града, който се строи от техен сънародник. Не се продават нови апартаменти под 700-800 евро за квадратен метър. Общината проверява стриктно всяка една от фирмите, които са с намерение да развиват бизнеса си в региона. Целта е да заработят в региона сериозни предприятия, в които заплатите да са добри, твърдят от кметството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 05.09.22 г.
fallback