fallback

МФ: Засега няма да въвеждаме диференцирани ставки на ДДС

Намеренията на правителството са осигурителната тежест да бъде намалена с още 2 процентни пункта до 30%

16:54 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Засега не трябва да се въвеждат диференцирани ставки на ДДС в България и ще се запази неутрална данъчна политика, каза пред журналисти зам.-министърът на финансите Кирил Желев. 

По думите му въпросът на кои сектори и стоки евентуално да се дадат преференции чрез по-нисък ДДС е много труден и сложен, а политиката на правителството е стимулирането на секторите да става чрез разходната политика на държавния бюджет, а не чрез данъците.

По-рано днес стана ясно, че ЕК ще предложи след 2010 г. страните от ЕС да могат сами да преценяват дали да въвеждат по-ниски ставки за някои стоки.

Относно намаляването на осигурителната тежест Желев посочи, че намеренията са тя да бъде намалена с още 2 процентни пункта до 30%.

От своя страна министър-председателят Сергей Станишев каза по-време на провеждащата се в София Европейска кръгла маса на индустриалците, че в средата на годината ДДС не може да се намалява.

Станишев посочи, че най-важните закони, свързани с по-нататъшното подобряване на бизнес средата в България, които предстои да се гласуват от Народното събрание, са Закона за обществените поръчки, Закона за конфликт на интереси и Закона за концесиите, в т.ч. и в рамките на публично-частното партньорство.

Представителят на ръководството на химическата компания „Солвей” Алекси Брунс отбеляза, че между основните предизвикателства за инвеститорите в България са административните трудности и работата на съдебната система, като обаче и двата въпроса вървят към подобряване. По думите на Брунс общи за ЕС са проблемите, свързани с инфлацията, развитието на енергетиката и намаляването на вредните емисии.

На Европейската кръгла маса на индустриалците, в която участват лидери на около 45 големи европейски компании, днес се обсъждат въпроси, свързани с енергетиката и климатичните промени, в т.ч. разпределението на квотите на вредни емисии; борбата със сивата икономика и трафика на хора; икономическо законодателство и регулаторни режими и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 09.09.22 г.
fallback