fallback

Преглед на печата за 5 юли

09:02 | 05.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата ще компенсира само част от пострадалите при взрива в. Сега

Въпреки че няма спор кой е виновен за взривения склад с боеприпаси - Министерството на отбраната и Генщабът на армията, държавата няма да компенсира всички пострадали при взривовете оня ден. Обезщетения ще получат онези, които имат само едно жилище и притежават нотариален акт за собственост. Хората, чиито вили са потрошени, няма да видят и лев.

Освен това, за да получат парите си, пострадалите ще трябва да минат през дълги и сложни процедури. Няколко часа след експлозиите държавата бе много "по-щедра". Военният министър Николай Цонев обяви, че щетите от взрива ще бъдат възстановени с решение на правителството. На спешното заседание на МС в деня на инцидента обаче такова решение не бе взето. Вчера стана ясно, че извънредна помощ няма да има, а ще се използва процедурата за обезщетения по закона за бедствията и авариите.

Делото за двореца "Кричим" стигна до Върховния административен съд в. Дневник

Върховния административен съд (ВАС) е образувал дело по жалбата на областния управител на Пловдив срещу решение на административния съд в града, съобщиха от ВАС. Съдът в Пловдив преди преди месец обяви за нищожна заповедта на областния управител, с която е отказано предаването на бившия царски дворец "Кричим" на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок.

В мотивите на Административния съд - Пловдив е записано, че областният управител не е бил компетентен да се произнесе за връщането на имота, защото той е публична държавна собственост. Според решението областният управител е трябвало да препрати молбата на Сакскобургготски до министъра на регионалното развитие и благоустройството. След това решение Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дело срещу държавата в Пловдивския окръжен съд.

Станишев: България ще купи две корвети от Франция в. Дневник

България ще купи две корвети "Гоуинд" от Франция, съобщи премиерът Сергей Станишев след срещата си в Париж с френския президент Никола Саркози, съобщи БТА. Според информацията заради финансови проблеми броят на съдовете е намален от четири на два.

Според съобщението на БТА българският премиер е цитирал пред медиите думите на президента на Франция - "Няма да ви подведем" - изречени по време на разговора за корветите. Станишев е отбелязал след срещата, че сделката ще е от интерес за България, тъй като е свързана и със значителен по обем и качество офсет.

E.ON заплаши вилите край Варна със спиране на тока в. Сега

E.ON заплаши, че ще дръпне шалтера на вилите край Варна, които не си плащат тока. Това стана вчера чрез объркващо съобщение до медиите, в което компанията даде срок за оправяне на проблема, без въобще да е ясно кой точно трябва да го спази. Чрез съобщението E.ON призова "собствениците на имоти в тези райони" да се явят до 14 юли. Трябвало да носят документ за самоличност, скица на имота, нотариален акт или разрешително за строеж. Не бе уточнено за кои райони става дума и се разбираше, че всички виладжии трябва да се явят лично. Съобщението дори завършва със заплахата, че който не спази срока, го грози спиране на тока.

По-късно обаче от пресслужбата на E.ON уточниха, че проверката не касае всички, а единствено тези, които нямат клиентски номер и договор. Компанията имала намерение да стартира процедура по присъединяване, а ако не се явят до 14 юли, ще им бъде дръпнат шалтера. От E.ON не можаха да обяснят колко вили засяга проблемът.

Пари на ФАР пренасочвани към големи фирми в. Новинар

По проекти по програма ФАР има двегодишно забавяне на плащанията, обяви вчера финландският посланик у нас Кауко Ямсен по време на бизнес форум, на който участие взе и вицепремиерът Меглена Плугчиева. По думите на Ямсен, освен че някои фирми не са получили субсидии по ФАР, има и умишлено пренасочвани пари към големи предприятия, макар че са били разпределени за малки и средни фирми. Според финландският посланик става въпрос за около 50 000 евро на компания за двегодишния период. Плугчиева призна, че по седемте оперативни програми до 2013 година има административно забавяне от една година, но причината е в акредитациите на министерствата, които са приключили в края на 2007 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 02.09.22 г.
fallback