fallback

КЗП спря заблуждаваща реклама на продукти, представяни за лечебни

На фирмата „Nuga Best” е връчен и акт за заблуждаващата реклама

12:23 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Реклама на продукти и методи, които обещават лечение на хронични заболявания, увреждане на тъкани и болести на органи, сред които дори и рак, е спряна със заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров, съобщиха от комисията.

На фирмата „Nuga Best” е връчен и акт за заблуждаващата реклама.

Освен че обещават лечебно въздействие, рекламните материали за средствата и процедурите използват авторитета на Световната здравна организация (СЗО) като гарант за тяхната ефективност, пише в съобщението.

На фирмата е съставен и акт за нелоялна търговска практика за изказване на неверни твърдения по време на презентация, че дадена стока може да лекува болести, нарушени функции на човешкия организъм.

Фирмата не е представила изисканите от експертите на контролния орган документи, доказващи рекламираните лечебни качества на продуктите и документ, с който методът „Терапия Moxibistion” е признат от Световната здравна организация.

КЗП е изпратила писмо до СЗО със запитване дали действително са признали този метод за ефективен, на което от организацията са отговорили, че не са давали такива разрешения. СЗО е осъществила директен контакт с компанията и е поискала от нея незабавно да прекрати употребата на името им във връзка с нейните продукти.

При проверката на представителите на КЗП в салона, където фирмата рекламира продуктите си, е установено, че това става чрез презентации, разположени в помещенията плакати и листовки „Многофункционалност на рехабилитационното масажно оборудване „Nuga Best”. Чрез тях се рекламират недоказаните по никакъв начин от търговеца предимства и лечебни въздействия на различни методи и продукти.

Проверката е извършена от Комисията за защита на потребителите по повод жалба на гражданин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 08.09.22 г.
fallback