fallback

ЕК предлага обновена социална програма

Основните направления на социалния пакет на ЕК са в посока равни възможности, включващи борба с дискриминацията във всички форми

17:24 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пакет от 19 законодателни и други инициативи на ЕК, представляващи Обновената социална програма на Общността, бяха представени официално днес в Брюксел и в столиците на страните членки на ЕС, включително в София.

По думите на представителя на Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности” към ЕК Димо Илиев, основните причини за новите инициативи на ЕК са свързани главно с глобализацията, застаряването на населението (и факта, че с вноските на все по-малко работещи ще се издържа възрастното население) и разпространението на високите технологии (на фона на факта, че половината от населението на ЕС не е работило с компютър).

Основните направления на социалния пакет на ЕК са в посока равни възможности, включващи борба с дискриминацията във всички форми, а другото направление е „солидарност”, свързана в взаимопомощта между страните членки.

Като цяло политиката на ЕК е насочена към формиране на социално ориентирани пазарни икономики, обобщи Илиев.

На първо време конкретни законодателни мерки във връзка с посочените направления се предвижда да бъдат предприети за регламентиране труда на хората, работещи на кораби под европейски флаг. Предвижда се също по-добре да се регламентират правата на работниците и служителите при преструктуриране на предприятията, където работят, в т.ч. и при преместването на дадено производство в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
fallback